Είναι φυσικό να νιώθεις ασφαλής σε μια σχέση όταν όλα πηγαίνουν καλά. Αλλά τι γίνεται όταν έρχονται τα δύσκολα; Όταν η ένταση, η αποτυχία ή η συναισθηματική εξάντληση κάνουν την εμφάνισή τους; Τότε αποκαλύπτονται τα πραγματικά θεμέλια της σχέσης. Θα παραμείνει τότε η σύνδεση δυνατή; Ποια σημάδια φανερώνουν ότι ο/ η σύντροφός σου δεν είναι μαζί σου μόνο στις εύκολες στιγμές, αλλά σε όλες;

Αναζήτησε αυτά τα σημάδια στη σχέση

  1. Παραμένει σταθερός/ή ακόμα κι όταν εσύ δεν είσαι

Όταν νιώθεις καταβεβλημένος/η, ο/η σύντροφός σου εντείνει την ένταση με το να γίνεται αντιδραστικός/ή, ανυπόμονος/η ή απόμακρος/η; Ή παραμένει σταθερός/ή, λειτουργώντας ως μια ασφαλής συναισθηματική άγκυρα αντί να προσθέτει άγχος στο χάος;

Παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Emotion Review έδειξε ότι στις υγιείς σχέσεις, οι σύντροφοι ασυνείδητα επηρεάζουν τις συναισθηματικές καταστάσεις ο ένας του άλλου. Αντί να απορροφά τη δυσφορία σου ή να την παραμερίζει, ένας/μία αξιόπιστος σύντροφος σε βοηθά να σταθεροποιηθείς χωρίς να υποβαθμίζει τα συναισθήματά σου, δημιουργώντας έναν συναισθηματικό ρυθμό που προάγει την ηρεμία.

Πώς μοιάζει όλο αυτό στην πραγματική ζωή;

Όταν νιώθεις να «κατρακυλάς», δεν θα σου πει: «ηρέμησε», αλλά: «είμαι εδώ». Όταν παραπονιέσαι, δεν θα βιαστεί να σε κρίνει. Θα σε ακούσει σιωπηλά και θα σε αφήσει να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου. Όταν νιώθεις ότι θα καταρρεύσεις, δεν αποτραβιέται ούτε πανικοβάλλεται, αλλά προσφέρει μια ήσυχη παρηγοριά με την παρουσία του/της, τον τόνο  της φωνής του/της, τη γλώσσα του σώματός του/της.

Αντί να νιώθεις ότι πρέπει να διαχειριστείς και την αντίδρασή του/της συντρόφου σου ενώ αντιμετωπίζεις τα δικά σου συναισθήματα, μπορείς να νιώθεις εμπιστοσύνη ότι θα ανταποκριθεί στη δυσφορία σου με μια γειωμένη, σταθερή παρουσία και αυτό είναι ένα από τα σημάδια της αγάπης που μπορεί να αντέξει στο χρόνο.

  1. Δεν κάνει τον πόνο σου, πρόβλημα

Η γνήσια υποστήριξη δεν αφορά μόνο την εγγύτητα, αλλά το να είσαι σε αρμονία, να είσαι παρών και να ανταποκρίνεσαι με έναν τρόπο που δημιουργεί συναισθηματική ασφάλεια.

Όταν ένας/μία σύντροφος βλέπει τις δυσκολίες σου ως ταλαιπωρία, η υποστήριξή του μπορεί να φαίνεται υποχρεωτική ή αποστασιοποιημένη. Μπορεί να προσφέρει παρηγοριά ενώ παράλληλα αποτραβιέται ή αποσπάται.

Αντίθετα, ένας/μία σύντροφος που πραγματικά στέκεται δίπλα σου στις προκλήσεις της ζωής δεν παραβλέπει ή αποφεύγει τον πόνο σου, αλλά προσφέρει υποστήριξη με τρόπους που είναι ουσιαστικοί και επικυρωτικοί.

Έρευνα σχετική με την επάρκεια υποστήριξης αποκάλυψε ότι για να μειωθεί αποτελεσματικά το άγχος, η συναισθηματική υποστήριξη πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως αυθεντική και ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες του δέκτη. Δεν είναι απλώς η πράξη της προσφοράς υποστήριξης που έχει σημασία, αλλά το αν αυτή γίνεται αντιληπτή ως πραγματικά ενισχυτική.

Πώς μοιάζει αυτό στην πράξη:

Αντί να σου πει: «Είσαι ακόμα στεναχωρημένος/η για αυτό;», σου λέει, «Πάρε τον χρόνο σου. Είμαι εδώ».

Αντί να σου λέει γενικές λέξεις παρηγοριάς ενώ παίζει με το κινητό, σου χαρίζει την πλήρη προσοχή του/της, διασφαλίζοντας ότι νιώθεις πως σε ακούνε.

Αντί να αντιδρά με απογοήτευση όταν χρειάζεσαι παρηγοριά, στην προσφέρει απλόχερα, κατανοώντας ότι η συναισθηματική διαθεσιμότητα είναι θεμελιώδης για μια δυνατή σχέση.

Ένας/Μία σύντροφος με μια σταθερή και προσεκτική παρουσία αποδεικνύει τη δέσμευσή του, όχι μόνο στις εύκολες, αλλά και στις δύσκολες στιγμές της ζωής.

  1. Προστατεύει την αξιοπρέπειά σου σε κάθε περίπτωση

Όλοι βιώνουμε στιγμές συναισθηματικής πίεσης, είτε λόγω εξάντλησης είτε θλίψης είτε άγχους. Σε αυτές τις στιγμές, μπορεί να μην είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.  Ίσως να αντιδράσεις υπερβολικά ή να πεις κάτι που θα μετανιώσεις.

Ένας/Μία σύντροφος που πραγματικά θα σταθεί δίπλα σου δεν χρησιμοποιεί αυτές τις στιγμές για να σε ντροπιάσει, να σε κριτικάρει ή να σε υποτιμήσει. Αντίθετα, έχει υπομονή και προσφέρει υποστήριξη, διασφαλίζοντας ότι ακόμα και στα χειρότερά σου, εξακολουθείς να είσαι ένας άνθρωπος που αξίζει την εκτίμηση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει:

Ο/Η σύντροφός σου δεν θα χρησιμοποιήσει τα λάθη του παρελθόντος σου σε καβγάδες.

Όταν είσαι καταβεβλημένος/η, δεν θα σε φέρει σε δύσκολη θέση λέγοντάς σου πώς «πρέπει» να αισθάνεσαι.

Αν έχεις μια αμήχανη στιγμή μπροστά σε άλλους, θα επέμβει για να σε υποστηρίξει αντί να προσθέσει στην αμηχανία σου.

Όλα ξεκινούν απ’ τον εαυτό μας

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η ικανότητα ενός συντρόφου να προσφέρει μια τέτοιου είδους υποστήριξη συχνά προέρχεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον εαυτό του. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Self and Identity υποδεικνύει ότι εκείνοι που δείχνουν καλοσύνη και κατανόηση στον εαυτό τους είναι πιο πιθανό να κάνουν το ίδιο και απέναντι στους συντρόφους τους.

Αντί να αντιδρούν με απογοήτευση ή να μην είναι στοργικοί, παραμένουν η «ήρεμη δύναμη» στα άσχημα. Δεν βλέπουν τις δυσκολίες του συντρόφου τους ως βάρος, αλλά ως μια ευκαιρία να προσφέρουν φροντίδα και να ενδυναμώσουν τη σύνδεσή τους.

Είναι επομένως σημαντικό να δίνεις προσοχή στο πώς ο σύντροφός σου διαχειρίζεται τις δικές του προκλήσεις. Τα σημάδια αυτά είναι αποκαλυπτικά. Ένα άτομο που αντιμετωπίζει τον εαυτό του με καλοσύνη είναι πιο πιθανό να σου προσφέρει την ίδια καλοσύνη, αποδεικνύοντας την αγάπη του σε κάθε σας φάση.