Πίζα, η: ιστορική πόλη της βόρειας Ιταλίας, με πανεπιστήμιο που λειτουργεί από το 1343 και διάσημη για τον κεκλιμένο πύργο της, που χτίστηκε από μάρμαρο στη διάρκεια της περιόδου από το 1172 μέχρι το 1350. Και σήμερα προσελκύει περισσότερους από 5 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο – οι περισσότεροι για να βγάλουν μια χαζή φωτογραφία ότι δήθεν κρατάνε τον πύργο για να μην πέσει. Προχωράμε.

Τη δόξη, τη φήμη και -φυσικά- το χρήμα της ιταλικής πόλης ζήλεψε το Μπέρνχαμ-ον-Σι, ένα παραθαλάσσιο μέρος στο Σόμερσετ. Και έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι θα καταφέρει κάποια στιγμή να γίνει η «νέα Πίζα» της Αγγλίας.

Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στο Μπέρνχαμ-ον-Σι, ένα παραθαλάσσιο μέρος στο Σόμερσετ.

Ο λόγος; Ο πύργος της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος έχει περίπου την ίδια ηλικία με το διάσημο Πύργο της Πίζας και γέρνει κι αυτός – κακή περίοδος για την αρχιτεκτονική, να τα λέμε αυτά.

Μάλιστα, την ώρα που το ιταλικό διάσημο αξιοθέατο έχει κλίση περίπου 4 μοιρών, ο πύργος στο Μπέρνχαμ-ον-Σι γέρνει 15 μοίρες, κάνοντας το ως θέαμα ακόμα πιο εντυπωσιακό. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι δεν το ξέρει ο κόσμος, με αποτέλεσμα η παραθαλάσσια πόλη στο Σόμερσετ να έχει ελάχιστους επισκέπτες κάθε χρονιά και γενικότερα να περνάει απαρατήρητος από τους τουριστικούς οδηγούς.

Η διαφορά «σκοτώνει».

Ο μοναδικός τίτλος που έχει κερδίσει τα τελευταίο χρόνια είναι η 3η θέση με τα χειρότερα παραθαλάσσια σημεία στην Αγγλία από τον οργανισμό Which?. Με λίγα λόγια είναι σαν να ονειρεύεσαι Όσκαρ και να καταλήγεις με το Χρυσό Βατόμουρο.

O πύργος ύψους 23 μέτρων, της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα, χτίστηκε τον 14ο αιώνα σε αμμώδες έδαφος κοντά στην παραλία, με αποτέλεσμα στο πέρασμα του χρόνου να αρχίσει να παίρνει κλίση.

Οι υπεύθυνοι της πόλης δηλώνουν ότι ο πύργος είναι ασφαλής για το κοινό, ωστόσο δεν είναι πάντα ανοιχτός για τους τουρίστες. «Είναι απίστευτα εκεί πάνω, νιώθεις σαν να πέφτεις» δήλωσε ο Ίαν Τζέφρις, υπεύθυνος του κέντρου επισκεπτών στο Μπέρνχαμ-ον-Σι.

*Από τον Φροίξος Φυντανίδης