Όταν βλέπουμε διαρκώς το ίδιο πράγμα, μια επαναλαμβανόμενη εικόνα, τότε κάπως τη συνηθίζουμε, έτσι δεν είναι; Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Neuroscience το συγκεκριμένο φαινόμενο εξηγείται και επιστημονικά και γι’ αυτό φροντίζει ο εγκέφαλός μας.

Με βάση τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να αγνοεί τους συχνούς οπτικούς περισπασμούς, κάτι που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς και για διάφορα επαγγέλματα, που απαιτούν συγκέντρωση.

Η καλή συγκέντρωση είναι μεγάλης σημασίας για να αποδίδουμε τα μέγιστα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ενώ μπορεί να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα να συγκεντρωθουμε γενικά σε όσα έχουμε να κάνουμε, υπάρχουν κάποιες μέρες που το μυαλό σας μπορεί να ξεφεύγει και για αυτό μπορεί να ευθύνονται, μεταξύ άλλων, κάποια οπτικά ερεθίσματα που εμφανίζονται μπροστά μας και δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε.

Εγκέφαλος και συγκέντρωση

Οι ερευνητές για να το αποδείξουν, χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της ηλεκτροεγκεφαλογραφίας, η οποία και έδειξε ότι η πρώιμη οπτική επεξεργασία στους ανθρώπους αλλάζει με την επαναλαμβανόμενη έκθεσή τους σε συγκεκριμένα ερεθίσματα.​

Με βάση την έρευνα, η επαναλαμβανόμενη παρουσία ενός περισπαστικού ερεθίσματος σε συγκεκριμένη θέση, οδηγεί τον εγκέφαλο στο να αρχίζει να καταστέλλει την επεξεργασία αυτής της θέσης από τα πρώτα στάδια της οπτικής επεξεργασίας.

Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να συνηθίσει και να εκπαιδευτεί, μαθαίνοντας να αγνοεί με αποτελεσματικό τρόπο τα συχνά επαναλαμβανόμενα περισπαστικά ερεθίσματα, βελτιώνοντας την απόδοση στην εκτέλεση στόχων.​

Εφαρμογή στην καθημερινή ζωή

Το συγκεκριμένο εύρημα σίγουρα θα καταστεί χρήσιμο σε πολλούς τομείς της ζωής μας, αφού φαίνεται πως μέσω της προσαρμοστικότητας αυτής του εγκεφάλου μας, είναι δυνατόν να αυξηθούν τα επίπεδα συγκέντρωσής μας, μπορούμε δηλαδή να εστιάζουμε περισσότερο στις εργασίες μας, χωρίς να αποσπόμαστε από κάποια ενοχλητικά εξωτερικά ερεθίσματα.

Η προσαρμοστικότητα του εγκεφάλου θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τους μαθητές, όταν μελετούν ή κάποιον επαγγελματία που θέλει να ολοκληρώσει ένα πρότζεκτ του, ενώ βρίσκεται σε έναν χώρο που είναι πλούσιος σε εξωτερικά οπτικά ερεθίσματα.

Εάν μπορούσαμε να αγνοήσουμε ό,τι μας αποσπά την προσχοή, υπάρχουν πολλές πιθανότητες, να οδηγούμασταν πιο εύκολα και γρήγορα στην επιτυχία, καθώς θα βελτιωνόταν η γενικότερη απόδοσή μας σε όλους τους τομείς που απαιτούν εστίαση. Θα είχε επίδραση μακροπρόθεσμα ακόμη και στην πραγματοποίηση των στόχων που θέτουμε για διάφορα σημαντικά πράγματα στην καθημερινότητά μας.

Η σημασία των συμπερασμάτων για τη μάθηση και την καθημερινή μας ζωή είναι, λοιπόν, μεγάλη, ενώ αυτά θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή και σε διάφορες δουλειές, όπως είναι, για παράδειγμα, αυτή των οδηγών, οι οποίοι ενδεχομένως κάνουν κάθε μέρα την ίδια διαδρομή.

Ένας οδηγός, συνηθίζοντας τις διαφημιστικές πινακίδες και τα υπόλοιπα σταθερά οπτικά ερεθίσματα που βρίσκονται στον δρόμο του, μαθαίνει να μην αποσπάται κατά την οδήγηση από αυτά, όμως αυτό μπορεί να έχει και αρνητικά αποτελέσματα, καθώς μία παράλειψη – αγνόηση μπορεί να αποβεί μοιραία, αφού είναι δυνατόν να προκαλέσει ακόμη και ατύχημα.

Γενικότερα, η εν λόγω έρευνα προσφέρει νέες ενδείξεις για το πώς ο εγκέφαλός μας έχει την ικανότητα να μάθει να αγνοεί οπτικούς περισπασμούς μέσω της εμπειρίας, βελτιώνοντας την ικανότητά μας να επικεντρωνόμαστε μόνο σε σημαντικά ερεθίσματα και να εκτελούμε καθημερινές δραστηριότητες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.​