Οι αντιπερισπασμοί είναι παντού. Email πετάγονται στην οθόνη του υπολογιστή ενώ προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε μια εργασία, το τηλέφωνο “βουίζει” με ειδοποιήσεις, μόλις θυμηθήκατε ότι τελείωσε το γιαούρτι και πρέπει να το προσθέσετε στην λίστα με τα ψώνια… Όλα αυτά και άλλα πολλά περνούν από το μυαλό σας ενώ προσπαθείτε να προλάβετε μια προθεσμία. Μοιραία θα καταφύγετε στο multitasking, αφού πρέπει να γίνουν πολλά και σχεδόν ταυτόχρονα. Κι όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για τον εχθρό της παραγωγικότητας, προτείνοντας αντ’αυτού το single-tasking.
Γιατί δεν λειτουργεί το multitasking;
Όπως περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Pashler (1992), ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ασχοληθεί ταυτόχρονα με δύο γνωστικές εργασίες (οτιδήποτε περιλαμβάνει σκέψη). Αυτό διότι εργαζόμαστε, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο «βλέπω-σκέφτομαι-κινούμαι». Πρώτα, βλέπουμε κάτι (φάση αντίληψης). Στη συνέχεια, τo επεξεργαζόμαστε, τo σκεφτόμαστε και αποφασίζουμε τι πρέπει να κάνουμε (φάση της νόησης ή της «κεντρικής επεξεργασίας»). Τέλος, κάνουμε κάτι γι’αυτό που αποφασίσαμε, ίσως πληκτρολογώντας μια πρόταση ή πιάνοντας ένα αντικείμενο (κινητική φάση).
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι ο εγκέφαλος μπορεί να εμπλακεί σε μια γνωστική φάση την φορά. Μπορούμε για παράδειγμα, να σκεφτόμαστε ένα πρόβλημα ενώ περπατάμε αλλά δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε ένα email ενώ παρακολουθούμε και κατανοούμε πραγματικά μια παρουσίαση.
Επιπλέον, έρευνες έχουν επισημάνει εδώ και καιρό ότι το multitasking μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει την απόδοσή μας, να αυξήσει το άγχος, ακόμα και να μας κάνει λιγότερο αποτελεσματικούς.
Η δύναμη του single-tasking
Για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, δεν χρειάζεται να αναδιοργανώσουμε την καθημερινότητά μας ή τον τρόπο που δουλεύουμε. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι το single-tasking, η ενασχόληση δηλαδή με μία εργασία την φορά μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.
Time-boxing
Πολλές σύγχρονες τεχνικές διαχείρισης του χρόνου εστιάζουν σε μία μόνο εργασία την φορά. Μπορείτε να δοκιμάσετε το time-boxing, μια τεχνική διαχείρισης του χρόνου, κατά την οποία αφιερώνετε ένα χρονικό διάστημα σε μια προγραμματισμένη δραστηριότητα.
Για παράδειγμα, μπορείτε να προγραμματίσετε να απαντάτε στα email σας από τις 9 έως τις 9:30 και από τις 16:00 έως τις 16:30, σταματώντας μόλις ο χρόνος παρέλθει. Ή μπορείτε να καθαρίζετε και να οργανώνετε το γραφείο σας κάθε Πέμπτη από τις 16:30 έως τις 17:00. Ή μπορείτε να δουλεύετε στην έκθεση που ετοιμάζετε από τις 10:00 έως τις 12:00, με κάθε πρόγραμμα στον υπολογιστή σας κλειστό, εκτός από τον επεξεργαστή κειμένου και ό,τι πραγματικά χρειάζεστε για την έκθεση.
Task-batching
Εάν το time-boxing δεν σας ταιριάζει, μπορείτε να δοκιμάσετε το task-batching, την ομαδοποίηση δηλαδή εργασιών. Αντί να προγραμματίζετε μεμονωμένες εργασίες, σκεφτείτε τα διαφορετικά είδη εργασίας και δουλειάς που κάνετε και ορίστε μεγαλύτερα χρονικά μπλοκ για κάθε είδος εργασίας.
Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος της εργασίας που κάνετε. Για παράδειγμα, ένας συγγραφέας μπορεί να κάνει έρευνα τα πρωινά και να γράφει χωρίς αντιπερισπασμούς τα απογεύματα. Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε να συγκεντρώσετε όλες τις εργασίες που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας σε συγκεκριμένες μέρες, αφήνοντας τα υπόλοιπα για άλλες μέρες της εβδομάδας.