Όσο και να αγαπάμε το διάβασμα, πολλές φορές στην εποχή μας οι οθόνες κερδίζουν την προσοχή και τον χρόνο μας, με αποτέλεσμα να αφήνουμε για καιρό τα βιβλία μας αδιάβαστα στα κομοδίνα μας, ενώ παράλληλα όλο και περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε διαταραχές ύπνου. Τι θα γινόταν όμως αν αφιερώναμε 30 λεπτά πριν να κοιμηθούμε σε αυτή την αγαπημένη συνήθεια; Πόσο θα βελτιωνόταν ο ύπνος μας;

Κάποιοι που ήμασταν βιβλιοφάγοι παλαιότερα, ίσως ακόμη και από όταν ήμασταν παιδάκια να διαβάζαμε με φακό κάτω από τις κουβέρτες μας, σήμερα ως ενήλικες όμως έχουμε χάσει την όρεξή μας να «ταξιδέψουμε» στις ιστορίες των σελίδων τους αγαπημένου μας βιβλίου. Αντί αυτού, προτιμάμε να σκρολάρουμε στο κίνητο.

Η εξάρτηση από τις οθόνες στην ενήλική μας ζωή μάς οδήγησε στο να σταματήσουμε να διαβάζουμε. Κακώς, γιατί το διάβασμα είναι κάτι που για κάποιους μπορεί να μοιάζει με παλιομοδίτικη συνήθεια, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί μία στρατηγική που εντάσσεται στην υγιεινή του ύπνου.

Μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας αποσυνδέσει από τα προβλήματα της καθημερινότητας, αφού μπαίνοντας στον κόσμο της ιστορίας που διαβάζουμε, κάπως -έστω και λίγο- βγαίνουμε από τον δικό μας.

Η προσθήκη της ανάγνωσης ενός βιβλίου στη βραδινή ρουτίνα μας μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο μας. Ακόμη και 30 λεπτά διάβασμα κάθε μέρα, πριν να κοιμηθούμε, είναι δυνατόν να κάνουν τη διαφορά. Ας το δοκιμάσουμε αρχικά για μία εβδομάδα και ας δούμε τι θα συμβεί.

‘Υπνος και διάβασμα, τα οφέλη

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ύπνος είναι μέρος του φυσικού καθημερινού μας ρυθμού, που πρέπει να είναι σε γενικές γραμμές ήρεμος. Έτσι, μια δραστηριότητα όπως το διάβασμα που προάγει την ηρεμία συνεργάζεται με τη φυσική μας διαδικασία αναζωογόνησης.

Επίσης, επισημαίνουν ότι ο εγκέφαλός μας φιλτράρει συνεχώς τα αισθητηριακά ερεθίσματα, με τα οποία βομβαρδιζόμαστε όλη μέρα. Η εστίαση σε μια ήρεμη δραστηριότητα βοηθά να φιλτραριστεί ο θόρυβος και επιτρέπει στο κέντρο του ύπνου στον εγκέφαλό μας να αναλάβει.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Trials, βασισμένη σε διαδικτυακή έρευνα, βρήκε ότι οι άνθρωποι ανέφεραν πως κοιμόντουσαν καλύτερα μετά το διάβασμα πριν τον ύπνο.

Αν παλεύετε, λοιπόν, με το άγχος πριν από τον ύπνο, το διάβασμα μπορεί να προσφέρει ακριβώς την κατάλληλη απόσπαση για να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Οι ειδικοί αναφέρουν, συγκεκριμένα, ότι η δραστηριότητα του ξεφυλλίσματος και η οπτική παρακολούθηση των λέξεων στη σελίδα δημιουργεί καταπραϋντικά αισθητηριακά ερεθίσματα, οδηγώντας σε ηρεμία και προετοιμάζοντάς μας για έναν ξεκούραστο ύπνο.

Το πείραμα της μιας εβδομάδας

Αν θέλουμε να δοκιμάσουμε το πείραμα του να διαβάζουμε για  30 λεπτά πριν από τον ύπνο, για μία εβδομάδα, καλό είναι να τηρήσουμε τους παρακάτω κανόνες:

  • Καμία οθόνη ή σκρολάρισμα, μόλις ξεκινήσουμε το διάβασμα.
  • Μόνο φυσικά βιβλία, όχι e-book.
  • Να μην αλλάξουμε τίποτα άλλο στη βραδινή μας ρουτίνα

Ημέρα 1: Ύπνος και μάχη με το σκρολάρισμα

Στην αρχή μπορεί να μας είναι δύσκολο να μην αποσπαστούμε καθόλου από το κινητό. Μπορεί να έχουμε νευρικότητα και να περιμένουμε πώς και πώς να τελειώσουν τα 30 λεπτά. Η προσοχή μας δεν μπορεί να προσαρμοστεί αμέσως στα νέα δεδομένα και να εστιάσει.

Ημέρα 2: Ένα βιβλίο και ο ύπνος έρχεται λίγο πιο εύκολα

Τη δεύτερη νύχτα, μπορεί ο εγκέφαλός μας να ζητά ακόμη το Instagram, αλλά σίγουρα είναι πιο εύκολο να τον αγνοήσουμε. Προσαρμοζόμαστε στο να διαβάζουμε και έτσι σιγά-σιγά μειώνονται ακόμη και κάποιες αρνητικές σκέψεις. Νιώθουμε κάπως πιο χαλαροί.

Ημέρες 3-4: Ανυπομονώντας πραγματικά γι’ αυτό

Εδώ είναι το σημείο που μπορεί να ανυπομονούμε να έρθει η στιγμή της ανάγνωσης. Έχει ήδη γίνει για μας ένα τελετουργικό χαλάρωσης, που μας προσφέρει ευχαρίστηση. Ίσως, να νιώθουμε λιγότερο νευρικοί και απογοητευμένοι.

Ημέρα 5: Περισσότερο διάβασμα, όλο και καλύτερος ύπνος

Ενθουσιασμένοι αρχίζουμε να θέλουμε να διαβάζουμε κι άλλο. Ίσως αυτό μας κρατήσει ξύπνιους λίγο πιο αργά, αλλά σίγουρα όταν νυστάξουμε, θα είμαστε πιο χαλαροί από παλιά. Συν τοις άλλοις, θα έχουμε ανακτήσει μια παλιά καλή συνήθεια, που μας προσφέρει ικανοποίηση.

Ημέρες 6–7: Έπιασε!

Η ρουτίνα του διαβάσματος έχει κερδίσει έδαφος και η ποιότητα του ύπνου μας είναι πιθανόν να είναι ήδη καλύτερη.

Δοκιμάστε το! Το διάβασμα πριν από τον ύπνο βοηθά να αποσυνδεθούμε από την υπερδιέγερση και να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας. Αξίζει τον κόπο!