Ίσως σας εκπλήξει το γεγονός ότι σήμερα οι ηλικιωμένοι είναι, κατά μέσο όρο, εξίσου ευτυχισμένοι, αν όχι και πιο ευτυχισμένοι, από τους νεότερους. Όλοι μεγαλώνουμε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουμε είναι αυτός που καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας.

Η πρόκληση της μακροζωίας πλέον είναι να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με ό,τι έχουμε και να αξιοποιούμε στο έπακρο τις δυνατότητές μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν τέσσερις βασικοί στόχοι ζωής όσο που αποτελούν ένα χρήσιμο και πρακτικό οδηγό για να μεγαλώνουμε με ποιότητα.

Δεν χρειάζεται να «γυρίσουμε τον χρόνο πίσω»: Ποια είναι τα 4 συστατικά επιτυχίας για να μεγαλώνουμε καλά;

1.Η ζωή είναι πρόκληση

Οι Στωικοί φιλόσοφοι της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης αναγνώριζαν πως ο ρόλος μας στον κόσμο δεν είναι απλώς να «πιάνουμε χώρο». Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος έθεσε το ζήτημα σε σχέση με τη φυσική τάξη των πραγμάτων, αναφέροντας πως δεν γεννηθήκαμε απλά για να «περνάμε τον χρόνο μας» αλλά να ορθώνουμε το ανάστημά μας και να αντιμετωπίζουμε τη μέρα και να ζούμε με πρόθεση.

Στην αρχή της ενήλικης ζωής, οι προκλήσεις συνήθως σχετίζονται με την οικογένεια, την καριέρα ή την προσωπική ανάπτυξη.

Η ανάγκη να προκαλούμε τον εαυτό μας δεν εξασθενεί όμως με την ηλικία. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι δεν χρειάζεται να κάνουν λιγότερα, αλλά περισσότερα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Στα ώριμα χρόνια της ζωής μας, εξακολουθούμε να χρειάζεται να δουλεύουμε με κάτι, είτε αυτό είναι να μάθουμε κάτι καινούργιο, να ξεκινήσουμε ένα χόμπι, να κάνουμε εθελοντισμό, ή να μοιραστούμε τη σοφία μας με τις επόμενες γενιές.

Αν μη τι άλλο, η ανάγκη να αγκαλιάζουμε τις προκλήσεις γίνεται ακόμη πιο έντονη όσο μεγαλώνουμε. Οι ηλικιωμένοι που σηκώνονται την ίδια ώρα κάθε μέρα και διατηρούν μια ενεργή ζωή είναι συνήθως πιο ευτυχισμένοι και έχουν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ σε σύγκριση με εκείνους που έχουν ακανόνιστα ωράρια.

2.Σύνδεση

Η μακροζωία σχετίζεται ισχυρά με τη δημιουργία και διατήρηση στενών κοινωνικών δεσμών με αγαπημένα πρόσωπα, φίλους και την κοινότητα. Η απομόνωση είναι ένα είδος κοινωνικής «νόσου» που μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής.

Χρειαζόμαστε να νιώθουμε συνδεδεμένοι, καθώς αυτό είναι πιο αναγκαίο από ποτέ όταν τα χρόνια περνάνε και η σημασία το να δημιουργούμε νέες σχέσεις και να ενισχύουμε τις ήδη υπάρχουσες είναι σπουδαία.

3.Έλεγχος

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε τι εξαρτάται από εμάς και τι όχι, να μάθουμε να ελέγχουμε όσα μπορούμε και να αφήνουμε πίσω τα υπόλοιπα. Δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω τα χρόνια που πέρασαν, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε πώς ζούμε το παρόν. Οπότε ας εγκαταλείψουμε την ανάγκη να «γυρίσουμε τον χρόνο πίσω.»

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να ελέγξουμε: τι τρώμε, πώς περνάμε τον χρόνο μας και πώς συνδεόμαστε με τους άλλους. Η διατήρηση ενός σκοπού στη ζωή, η συμμετοχή σε παραγωγικές και ουσιαστικές δραστηριότητες και το αίσθημα ελέγχου της ζωής μας είναι παράγοντες που συνδέονται με πιο επιτυχημένη γήρανση και μεγαλύτερη μακροζωία.

4.Αντιστάθμιση

Παρότι δεν μπορούν όλοι, σε οποιαδήποτε ηλικία, να ανεβαίνουν 10 ορόφους με τα πόδια, οι περισσότεροι μπορούν να κάνουν λίγα βήματα παραπάνω, να κινούνται περισσότερο και να αποφεύγουν την ακινησία. Για να γερνάμε με επιτυχία, χρειάζεται να αντισταθμίζουμε τη μείωση σωματικής ενέργειας, ζωντάνιας και μνήμης.

Μεγαλώνοντας μπορούμε να αξιοποιούμε τον χρόνο μας επικεντρώνοντας σε όσα έχουν αξία, όπως το να επισκεπτόμαστ συγγενείς και φίλους πιο συχνά, να κάνουμε δραστηριότητες που μας επιτρέπουν να επιδιώκουμε συναισθηματικούς στόχους και να νιώθουμε ικανοποίηση.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η γήρανση είναι περισσότερο ζήτημα νοοτροπίας παρά χρονολογικής ηλικίας.