Υπήρξε μία περίοδος που οι εφαρμογές γνωριμιών -ή αλλιώς τα dating apps- χρησιμοποιούνταν πολύ. Στους περισσότερους είχε ξεκινήσει μία φρενίτιδα να κάνουν match με τα υποψήφια ταίρια τους, ενώ πίσω από αυτή τη μανία κρυβόταν η απελπισμένη ανάγκη των ανθρώπων να βρουν συντροφιά, να καταπολεμήσουν τη μοναξιά τους και να δημιουργήσουν σχέσεις.
Η εποχή των εφαρμογών γνωριμιών, όμως, με βάση στοιχεία πρόσφατων ερευνών, φαίνεται να φθίνει, καθώς οι χρήστες απογοητεύονται από την επιφανειακή αλληλεπίδραση και την έλλειψη αυθεντικών συνδέσεων.
Σύμφωνα με την έκθεση Online Nation του 2024, τέσσερις από τις μεγαλύτερες εφαρμογές γνωριμιών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχασαν πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες συνολικά.
Οι χρήστες αναφέρουν ότι οι αλγόριθμοι των εφαρμογών προτεραιοποιούν τα βραχυπρόθεσμα κριτήρια αλληλεπίδρασης, όπως ο αριθμός των «swipes» και των μηνυμάτων, εις βάρος της δημιουργίας ουσιαστικών σχέσεων.
Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι η έλλειψη διαφάνειας και η εμπορευματοποίηση των εφαρμογών έχουν ενισχύσει την αίσθηση ότι οι πλατφόρμες ενδιαφέρονται περισσότερο για τα οικονομικά τους οφέλη παρά για την ευημερία των χρηστών τους. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια αίσθηση απογοήτευσης και γενικότερης απομάκρυνσης από τις ψηφιακές πλατφόρμες γνωριμιών.
Με βάση την έκθεση, η τάση δείχνει ότι οι χρήστες στρέφονται σε πιο αυθεντικούς και προσωπικούς τρόπους γνωριμίας, αναζητώντας ουσιαστικές συνδέσεις πέρα από την επιφανειακή αλληλεπίδραση των εφαρμογών γνωριμιών.
Η εποχή του διαδικτυακού ρομαντισμού τελείωσε;
Οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν διαμορφώσει κατά πολύ τον τρόπο που οι άνθρωποι επιλέγουν να γνωρίσουν τους μελλοντικούς συντρόφους τους. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα dating apps τα τελευταία χρόνια χάνουν την απήχησή τους. Όπως φαίνεται οι άνθρωποι έχουν κουραστεί με τον ψηφιακό προγραμματισμό γνωριμιών. Οι σχέσεις περνούν έτσι κι αλλιώς κρίση. Αν οι εφαρμογές δεν βοηθούν, αλλά εντείνουν τα προβλήματα, τότε γιατί να υπάρχουν;
Πόσες φορές δεν έχετε απογοητευτεί από τις συμπεριφορές των χρηστών σε αυτές τις εφαρμογές; Γνωρίζετε κάποιον online, μιλάτε και μετά από λίγο καιρό σταματάει να απαντάει στα μηνύματά σας, χωρίς να έχει δώσει καμία εξήγηση γι’ αυτό, σας κάνει αυτό που λέμε ghosting.
Άλλοι χρήστες πάλι τυχαίνει να μην έρχονται καν στο ραντεβού -κάνοντας το λεγόμενο flaking- ή να δίνουν ψεύτικα στοιχεία. Έτσι όταν φτάνει η στιγμή να γνωρίσετε τον άλλο από κοντά, μπορεί να δείτε ένα τελείως διαφορετικό άτομο από αυτό που βλέπατε στη φωτογραφία της εφαρμογής.
Dating apps, σχέσεις και κοινωνία
Η σταδιακή αποχή από τις εφαρμογές γνωριμιών δείχνει την ανάγκη για μία γενικότερη αλλαγή στον τρόπο που οι άνθρωποι ξεκινούν να δημιουργούν ρομαντικές σχέσεις, πιθανόν για μια στροφή στους παραδοσιακούς τρόπους, που περιέχουν το φλερτ από κοντά ή ακόμη και τον «έρωτα με την πρώτη ματιά».
Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή και σε σχέση με τους προηγούμενους ιστότοπους διαδικτυακών γνωριμιών. Φαίνεται πως αυτοί υπήρξαν σημαντικά πιο διαφανείς σχετικά με το πώς προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αυθεντικές συνδέσεις. Συχνά, μάλιστα, το έκαναν μέσω λεπτομερών απαντήσεων σε κουίζ συμβατότητας ή αξιολογήσεις προσωπικότητας.
Κάποιοι από αυτούς τους ιστότοπους, ζητούσαν στην αρχή από τους χρήστες να απαντήσουν σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Στη συνέχεια, τους έβαζαν σε διαδικασία να καθορίσουν τις απαντήσεις, που ήθελαν να δουν από τους υποψήφιους συντρόφους τους.
Σε αντίθεση με τις παλαιότερες, οι σύγχρονες εφαρμογές γνωριμιών βασίζονται όλο και περισσότερο σε λιγότερο διαφανή τεχνητή νοημοσύνη. Τα σύγχρονα dating apps βασίζονται σε απλούς δείκτες εμπλοκής, αντί να επιχειρούν να ανοίξουν έναν δρόμο προς την αυθεντική συμβατότητα.
Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται συχνά ασαφείς, παροδικές συνδέσεις, που δεν οδηγούν σε ουσιαστικές ρομαντικές σχέσεις και έτσι το «ιδανικό» μας ταίρι απομακρύνεται ως ενδεχόμενο όλο και περισσότερο.