Ομολογουμένως τα μύρτιλα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, αλλά δεν είναι τα μόνα που αξίζουν μια θέση στην διατροφή σας. Τροφές όπως η μαύρη σοκολάτα, και τα καρύδια μπορεί να προσφέρουν ακόμη περισσότερη αντιοξειδωτική δύναμη, υποστηρίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού για ευεξία στο maximum.
Τροφές γεμάτες αντιοξειδωτικά
Μαύρη σοκολάτα
Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβονόλες, ένα είδος αντιοξειδωτικού που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Μάλιστα η μαύρη σοκολάτα μπορεί να περιέχει έως και 3 φορές περισσότερο κακάο από την αντίστοιχη σοκολάτα γάλακτος.
Επιπλέον η μαύρη σοκολάτα περιέχει και άλλα αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες και προκυανιδίνες. Σύμφωνα με έρευνες, η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να συμβάλλει στην προστασία ενάντια σε χρόνιες παθήσεις, υποστηρίζοντας την λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και της καρδιάς, το μικροβίωμα του εντέρου, ακόμα και την διάθεση.
Μήλο
Πιστεύουμε ότι ένα μήλο την ημέρα υποστηρίζει την υγεία μας και όχι αδίκως. Αυτό το δημοφιλές φρούτο περιέχει πολύτιμα συστατικά όπως φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και βιταμίνη C.
Η υψηλή περιεκτικότητα των μήλων σε αντιοξειδωτικά μπορεί, σύμφωνα με έρευνα, να συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων και στην προστασία από κυτταρικές βλάβες.
Καρύδια
Τα καρύδια και άλλοι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε και οι κατεχίνες. Αυτές οι ενώσεις φαίνεται να αποτρέπουν, σύμφωνα με έρευνα, το οξειδωτικό στρες (βλάβες από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, όταν υπερτερούν σε αριθμό των αντιοξειδωτικών), να καταπολεμούν τη φλεγμονή και να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
Έρευνες σχετικά με τα αντιοξειδωτικά στα καρύδια αποκαλύπτουν ότι ότι η ενσωμάτωση αυτού του ξηρού καρπού στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση τόσο της εντερικής όσο και της εγκεφαλικής υγείας.
Σπόροι chia
Αν και μικροσκοπικοί, οι σπόροι chia είναι παντοδύναμοι για αυτό και συγκαταλέγονται στα superfoods. Είναι γεμάτοι με ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στην προστασία κατά του οξειδωτικού στρες. Επιπλέον έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν καλά λιπαρά και πρωτεΐνες.
Χάρη στην ουδέτερή τους γεύση μπορείτε να τα συνδυάσετε εύκολα με πολλές τροφές για ένα αλμυρό ή γλυκό αποτέλεσμα.
Καφές
Οι κόκκοι του δημοφιλούς ροφήματος προσφέρουν πληθώρα αντιοξειδωτικών, που θα μπορούσαν, σύμφωνα με έρευνα, να ενισχύσουν την λειτουργία του εγκεφάλου, προστατεύοντας από την βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Ωστόσο, όπως αναφέρει μελέτη, παράγοντες όπως η ποιότητα των κόκκων καφέ, οι χρόνοι καβουρδίσματος και η διάρκεια της εκχύλισης θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποσότητα αντιοξειδωτικών που καταλήγουν στο φλιτζάνι σας.