Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να προσθέσουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο πιάτο μας, όχι μόνο γιατί είναι πιο γευστικά και δροσερά, αλλά και γιατί μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στο να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή. Χάρη στις φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και την υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μειώνουν τη χοληστερίνη και μας κρατούν ενυδατωμένους μέσα στη ζέστη:

1. Ντομάτες

Αποτελούν βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και είναι πλούσιες σε κάλιο, βιταμίνη C και φολικό οξύ – θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ενός παράγοντα κινδύνου για προβλήματα με την καρδιά.

Πώς να τις απολαύσεις: Σαλάτες, σάλτσες, ψητές ή ωμές, με λίγο ελαιόλαδο και βασιλικό.

2. Μύρτιλα (blueberries)

Πλούσια σε ανθοκυανίνες, τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, μειώνουν την κακή χοληστερίνη και ενισχύουν την υγεία των αγγείων.

Πώς να τα απολαύσεις: Σε smoothies, μέσα σε γιαούρτι, πάνω σε φρουτοσαλάτα ή σκέτα.

3. Ροδάκινα

Γλυκά, ζουμερά και πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και β-καροτίνη. Ο συνδυασμός τους βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης. Αυτά είναι πολύ σημαντικά για την καρδιά.

Πώς να τα απολαύσεις: Ψητά στη σχάρα, σε σαλάτες, σάλτσες ή φρουτοσαλάτες.

4. Βερίκοκα

Παρόμοια με τα ροδάκινα, είναι πλούσια σε πηκτίνη (μια διαλυτή φυτική ίνα που δρα και ως φυσικό καθαρτικό), αλλά και σε βιταμίνες Α, Β και C. Περιέχουν επίσης καροτενοειδή που προάγουν την υγεία των αγγείων.

Πώς να τα απολαύσεις: Ωμά, αποξηραμένα (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) ή σε μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη.

5. Καρπούζι

Δροσερό και πλούσιο σε νερό, φυτικές ίνες, κάλιο και λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που συνδέεται με χαμηλότερη πίεση και μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Περιέχει και L-κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που ενισχύει την κυκλοφορία.

Πώς να το απολαύσεις: Σκέτο, σε σαλάτες με φέτα και δυόσμο ή σε γρανίτες.

6. Κολοκυθάκια

Πολύτιμα για όσους δεν καταναλώνουν αρκετό κάλιο – βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης και στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό και καρδιακές παθήσεις. Προσφέρουν επίσης βιταμίνη C και φυτικές ίνες.

Πώς να τα απολαύσεις: Ψητά, σοτέ, γεμιστά ή ακόμα και ωμά σε σαλάτες.

7. Φράουλες

Περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών και βιταμίνη C. Σύμφωνα με μελέτη του 2021, η κατανάλωση 2,5 μερίδων την ημέρα μπορεί να βελτιώσει δείκτες που σχετίζονται με τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Πώς να τις απολαύσεις: Σκέτες, σε smoothies, σε σαλάτες ή πάνω από γιαούρτι ή βρόμη.