Η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων μούρων ή άλλων τροφίμων που περιέχουν φλαβονοειδή την ημέρα μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας καθώς μεγαλώνετε, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη. Τα φλαβονοειδή, που υπάρχουν άφθονα στα μούρα, προάγουν την υγιή γήρανση χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, εξηγούν οι ερευνητές.

Η νέα έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε πόσο ευεργετικά μπορούν να είναι τα φλαβονοειδή καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. «Για να το κάνουμε αυτό, δημιουργήσαμε την κλίμακα “flavodiet” – δείκτης που εκτιμά κατά πόσο η διατροφή κάποιου είναι κοντά σε ένα πλούσιο σε φλαβονοειδή διατροφικό πρότυπο», δήλωσε η Δρ. Aedín Cassidy, PhD, καθηγήτρια στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών στο Queen’s University και συγγραφέας της έκθεσης.

«Αυτό μας βοήθησε να μεταφράσουμε τα ευρήματά μας σε πρακτικές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθούμε καθημερινά, υποδηλώνοντας πως ολόκληρη η δίαιτα, και όχι μόνο θρεπτικά συστατικά μεμονωμένα, υποστηρίζουν την υγιή γήρανση», πρόσθεσε η ίδια. «Απλές ή μέτριες αλλαγές στη διατροφή, όπως η αύξηση της πρόσληψης εύκολα διαθέσιμων τροφίμων -συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού, των μούρων και άλλων φρούτων- μπορούν να προωθήσουν την υγιή γήρανση, επιτρέποντάς μας να ζήσουμε περισσότερο με υγεία».

Μούρα και όχι μόνο

Οι ερευνητές προτείνουν να λαμβάνουμε περίπου τρεις μερίδες τροφίμων με φλαβονοειδή καθημερινά, καθώς φάνηκαν να μειώνουν τον κίνδυνο ευπάθειας, μειωμένης σωματικής λειτουργίας και κακής ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με την Δρ. Cassidy, τα φλαβονοειδή έχουν επίσης συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του οξειδωτικού στρες. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν το σώμα σας να διατηρήσει τη μυϊκή μάζα, υποστηρίζοντας τα υγιή αιμοφόρα αγγεία.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί περιορισμοί της μελέτης που πρέπει να έχετε κατά νου, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαναφερόμενων δεδομένων, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανακριβείς αναφορές και σε έλλειψη ποικιλομορφίας στο σύνολο των συμμετεχόντων.

Όπως και να έχει, η κατανάλωση μιας μερίδας φρέσκων φρούτων ή λαχανικών είναι καλύτερη από το τίποτα. Αν και ο στόχος σύμφωνα με τη μελέτη ορίζεται περίπου στις 3 μερίδες καθημερινά, θυμηθείτε ότι όλα είναι θέμα ισορροπίας.