Η Τζένιφερ Άνιστον αποκάλυψε ότι η μητέρα της, Nancy Dow, της είχε από μικρή ηλικία ενσταλάξει μια πολύ συγκεκριμένη νοοτροπία γύρω από την υγιεινή ζωή.

«Δεν μου επέτρεπε να φάω τίποτα με ζάχαρη», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο People. Η 56χρονη ηθοποιός εξηγεί ότι το ψωμί στο σπίτι τους ήταν πάντα από σπέλτα (μια αρχαία ποικιλία σταριού). Όπως λέει, μεγάλωσε με την «οικολογική φιλοσοφία» του να πίνεις πολύ νερό και να αποφεύγεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα. «Η μητέρα μου μιλούσε συνέχεια για την ανάγκη να μένω ενυδατωμένη», λέει χαρακτηριστικά. Ακόμα και σήμερα, η Άνιστον είναι η φίλη που θα σου θυμίσει να πιεις νερό: «Έχω φίλες που δεν πίνουν καθόλου γιατί λένε πως δεν τους αρέσει η γεύση… Μα είναι απλώς νερό!», σχολιάζει.

Όχι στερήσεις, αλλά ισορροπία

Παρόλο που μεγάλωσε με αυστηρούς κανόνες διατροφής, η στάση της σήμερα είναι πολύ πιο ισορροπημένη. Η ίδια ακολουθεί τη φιλοσοφία του 80/20: «Το 80% του χρόνου τρώω υγιεινά, αλλά το 20% τρώω ό,τι θέλω. Δεν στερώ τον εαυτό μου», εξηγεί.

Η καθημερινή της διατροφή περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, πρωτεΐνες και σαλάτες, ενώ αποφεύγει το περιττό αλάτι και χρησιμοποιεί το dressing με φειδώ. Αντ’ αυτού, έχει μάθει να δίνει γεύση στα φαγητά της με μυρωδικά, ξύδι και καρυκεύματα που «αναδεικνύουν τις γεύσεις χωρίς να τις πνίγουν».

Και όταν έρθει εκείνη η μέρα του 20%; Δεν θα τη δεις με γλυκά. «Δεν είμαι του γλυκού», αναφέρει. «Δεν με τραβούν τα παγωτά και οι τούρτες. Μου αρέσουν τα αλμυρά».

Στις μικρές της «παρασπονδίες» περιλαμβάνονται cheeseburgers, τηγανιτές πατάτες, μεξικάνικο φαγητό, πίτσα και μακαρονάδες – όλα όσα λατρεύει να απολαμβάνει, χωρίς τύψεις.

Ο κανόνας 80/20 που εφαρμόζει η Τζένιφερ Άνιστον

Το να αφιερώνουμε το 100% του χρόνου μας στην τήρηση μιας δίαιτας δεν είναι ρεαλιστικό και μας απομακρύνει από τον στόχο μας μακροπρόθεσμα. Δηλαδή, όχι μόνο να χάσουμε βάρος, αλλά και να το διατηρήσουμε και να μην ξαναπάρουμε τα κιλά αμέσως μετά.

Ο κανόνας 80/20 στην ουσία λέει να ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή σχεδιασμένη ειδικά για να ανταποκρίνεται στους στόχους και τις διατροφικές σας ανάγκες για το 80% του χρόνου, ενώ για το υπόλοιπο 20% μπορείτε να απολαμβάνετε κάποια από τα αγαπημένα σας τρόφιμα.

Με λίγα λόγια, πρέπει να καταναλώνετε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, περισσότερα ψάρια και λιγότερο κόκκινο κρέας, να επιλέγετε γαλακτοκομικά προϊόντα (ή τα υποκατάστατά τους) με λιγότερα λιπαρά και να προτιμάτε προϊόντα ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείτε το αγαπημένο σας φαγητό μια φορά στο τόσο ή να νιώθετε ενοχές και μετά να μην τρώτε αρκετά. Το κλειδί είναι στην ευελιξία και το μέτρο. Γενικά, καμία ομάδα τροφίμων δεν πρέπει να παραλείπεται από το πρόγραμμά σας. Απλά επιλέξτε τα τρόφιμα που σας αρέσουν περισσότερο από την καθεμία.