Tip: Τώρα που είναι καλοκαίρι καλό είναι να την αφήσετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ή να τη βάλετε στο ψυγείο για λίγες ώρες πριν τη σερβίρετε.
Σπαραγγόσουπα
Θρεπτική και νόστιμη, αυτή η σούπα σερβίρεται και κρύα, με γιαούρτι για επιπλέον δροσιά και γευστικές εκρήξεις στον ουρανίσκο!

Υλικά
- 600 γρ. σπαράγγια
- 500 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε τέταρτα
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ. αλεύρι περίπου
- 1½ λίτρο ζωμό λαχανικών
- 80 γρ. λευκό κρασί
- 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κουταλιές φρέσκο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια: κόβουμε περίπου 2 εκ. από τη βάση τους, και ξεφλουδίζουμε το υπόλοιπο.
Βήμα 2ο
Κόβουμε 12 κορυφές από τα σπαράγγια, τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι, τις λαδώνουμε με 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε στους 200° C για 6 – 8΄. Βγάζουμε το ταψί με τις κορυφές από τον φούρνο και τις κρατάμε για το σερβίρισμα.
Βήμα 3ο
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα σπαράγγια, το κρεμμύδι, το πράσο, τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει το αλεύρι και σβολιάσει.
Βήμα 4ο
Στην συνέχεια, ρίχνουμε το κρασί και, μόλις εξατμιστεί, τον ζωμό. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τα πολτοποιούμε στο μίξερ και τα περνάμε από ψιλή σήτα.
Βήμα 5ο
Ταυτόχρονα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με 1 κουταλιά από το ελαιόλαδο και το σχοινόπρασο μαζί με λίγο αλατοπίπερο.
Βήμα 6ο
Σερβίρουμε τη σούπα και στο κέντρο προσθέτουμε μία κουταλιά από το γιαούρτι, και από πάνω τις ψητές κορυφές από τα σπαράγγια.