Είτε πρόκειται για το να είμαστε παραγωγικοί στη δουλειά μας, να τηρούμε υγιεινές συνήθειες και να φέρνουμε εις πέρας το νοικοκυριό στο σπίτι ή να επικοινωνούμε αποτελεσματικά με τους άλλους, σχεδόν όλα όσα θέλουμε να πετύχουμε σε κάθε τομέα απαιτούν λίγη ή περισσότερη αυτοκυριαρχία.
Οι ευκολότερες, άμεσες και πιο ικανοποιητικές επιλογές είναι πολύ δελεαστικές. Θα μπορούσαμε να αναβάλουμε το e-mail, να παραλείψουμε τη γυμναστική, να αγνοήσουμε το πλυντήριο ή να φωνάξουμε με θυμό στον σύντροφό μας.
Αν όμως επιλέγουμε πολύ συχνά αυτές τις εύκολες λύσεις, αντί για να αυτοσυγκρατούμαστε και να προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα με τον σωστό τρόπο, θυσιάζουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας.
Τι είναι πραγματικά «αυτοκυριαρχία»;
Ο όρος «αυτοκυριαρχία» έχει δυστυχώς κακή φήμη. Φέρνει στο μυαλό εικόνες αυστηρών ανθρώπων, χωρίς διασκέδαση και χαρά. Μοιάζει δύσκολος, καταπιεστικός, σαν κάτι που κάνουμε με το ζόρι. Η αλήθεια είναι ότι η πραγματική αυτοκυριαρχία δεν αφορά στο να πιέζουμε τον εαυτό μας να κάνει κάτι που δεν θέλει. Αντίθετα, πρόκειται για το να δρούμε σύμφωνα με τις αξίες μας και να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για να ακολουθήσουμε τις προθέσεις μας.
Η αυτοκυριαρχία, με την έννοια του αυτοελέγχου και της αυτοσυγκράτησης, όχι απλώς δεν μας εμποδίζει να πραγματοποιήσουμε τα πιο τρελά μας όνειρα, αλλά μπορεί να συμβάλλει και στο να φτάσουμε σε αυτά πιο γρήγορα!
Tips για αυτοκυριαρχία
Αν δυσκολευόμαστε να βάλουμε την αυτοκυριαρχία στη ζωή μας, οι παρακάτω 5 τρόποι πιθανόν να μας βοηθήσουν:
Δημιούργησε τις συνθήκες για επιτυχία
Ο έλεγχος του περιβάλλοντος είναι πιο αποτελεσματικός από τον έλεγχο του εαυτού. Πώς μπορεί κάποιος να οργανώσει τον χώρο ή το πρόγραμμά του, όμως, ώστε να ενισχύσει τις σωστές επιλογές; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;
- Να πάμε κατευθείαν στο γυμναστήριο μετά από τη δουλειά.
- Να βάλουμε χρονόμετρο, όταν κάνουμε μια δραστηριότητα.
- Να αφαιρέσουμε περισπασμούς ή πειρασμούς.
Αντικατάστησε τη συμπεριφορά που θέλεις να αλλάξεις
Είναι συνήθως πιο εύκολο να αντικαταστήσει κάπόιος μια συνήθεια από το να την εξαλείψει. Παρακάτω δύο παραδείγματα:
- Αν «τρώμε» τα νύχια μας, μπορούμε να βάλουμε κρέμα χεριών, να αρχίσουμε το πλέξιμο ή να χρησιμοποιήσουμε ένα αντιστρές αντικείμενο.
- Αν θέλουμε να μην βγαίνουμε εκτός εαυτού, μπορούμε να πιούμε ένα ποτήρι νερό πριν να απαντήσουμε, για να κερδίσουμε χρόνο και ηρεμία.
Χρησιμοποίησε θετικό εσωτερικό διάλογο
Συχνά προσπαθούμε να αποκτήσουμε αυτοκυριαρχία με αυτοκριτική και σκληρά λόγια προς στον εαυτό μας, κάτι που σίγουρα τελικά δεν βοηθά. Αντί γι’ αυτό:
- Ας θυμίσουμε στον εαυτό μας, γιατί αυτό που κάνουμε έχει σημασία.
- Ας δώσουμε κουράγιο στον εαυτό μας, με σκέψεις τύπου «τα έχεις ξανακαταφέρει» ή «μπορείς να το κάνεις» ή «θα νιώσεις υπέροχα μετά».
Εστίασε στην πρόοδο, όχι στην τελειότητα
Όταν στοχεύουμε στην αυτοκυριαρχία, βάζουμε συχνά πολύ υψηλά στάνταρ. Κι όταν αποτυγχάνουμε, απογοητευόμαστε. Αντί να βυθιζόμαστε στην απελπισία, μπορούμε να σκεφτούμε:
- Τι θα λέγαμε σε έναν φίλο μας, αν ήταν στη θέση μας;
- Ποιο μικρό βήμα μπορούμε να κάνουμε σήμερα, που είναι σίγουρα εφικτό;
Ας ξεκινήσουμε από εκεί και ας χτίσουμε πάνω στην επιτυχία μας. Η μικρή πρόοδος, με συνέπεια, οδηγεί σε σημαντικά αποτελέσματα.
Μην το κάνεις μόνη/ος σου
Η συνεργασία και η ομάδα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο αν θα επιτευχθεί κάτι. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να συζητήσουμε τα σχέδιά μας με άλλους για να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας, να ζητήσουμε βοήθεια ή απλώς παρέα. Κάποιος που νοιάζεται για μας μπορεί να κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη και ευχάριστη.
Κάποιες ιδέες είναι οι ακόλουθες:
- Να συζητήσουμε ένα project με συνάδελφο.
- Να καλέσουμε έναν φίλο να μας βοηθήσει να καθαρίσουμε μαζί την ντουλάπα.
- Να βγούμε για πρωινό περπάτημα με παρέα.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως η αυτοκυριαρχία δεν είναι τιμωρία ή στέρηση. Είναι τρόπος να ζούμε σύμφωνα με τις αξίες μας, να εξελισσόμαστε και να στηρίζουμε τον εαυτό μας με στρατηγικές που έχουν νόημα και διάρκεια!