Η απώλεια ακοής δεν επηρεάζει μόνο τον τρόπο που ακούμε τον κόσμο γύρω μας αλλά μπορεί να αλλάξει και τον τρόπο που συνδεόμαστε με αυτόν. Τώρα, νέα επιστημονική ανασκόπηση υποστηρίζει ότι η αποκατάσταση της ακοής με σύγχρονες συσκευές φαίνεται να «αναζωπυρώνει» την κοινωνική αυτοπεποίθηση και να αμβλύνει την μοναξιά, υποδηλώνοντας πιθανά γνωστικά οφέλη.
Η μελέτη από το Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου του USC Caruso, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery, είναι η πρώτη που συνδέει τις σύγχρονες συσκευές, όπως τα ακουστικά βαρηκοΐας και τα κοχλιακά εμφυτεύματα (συσκευές που βοηθούν τα άτομα με βαθιά απώλεια ακοής να αντιλαμβάνονται τον ήχο) με τη βελτίωση της κοινωνικής ζωής των ενηλίκων με απώλεια ακοής.
Πώς συνδέονται ακοή, μοναξιά και διάρκεια ζωής;
«Οι ενήλικες με τέτοιες συσκευές φάνηκαν να είναι περισσότερο κοινωνικοί και ότι ένιωθαν λιγότερο απομονωμένοι σε σύγκριση με εκείνους που δεν τα χρησιμοποιούσαν» αναφέρει η Δρ. Janet Choi, MD, ωτορινολαρυγγολόγος και επικεφαλής της μελέτης. «Αυτό υποδηλώνει ότι οι συσκευές ακοής θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της κοινωνικής αποσύνδεσης, προλαμβάνοντας και τις ευρύτερες συνέπειες για την υγεία που μπορεί να ακολουθήσουν από την απώλεια ακοής» συμπληρώνει η ίδια.
Σήμερα, περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με κάποιου βαθμού απώλεια ακοής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Όταν δεν αντιμετωπίζεται, η απώλεια ακοής μπορεί να δυσχεράνει την επικοινωνία, οδηγώντας τους ανθρώπους να αποσύρονται από συζητήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες, αναφέρουν οι ερευνητές.
Προηγούμενες έρευνες έχουν επισημάνει στο παρελθόν ότι με την πάροδο του χρόνου, η κοινωνική απομόνωση μπορεί να μειώσει τη νοητική διέγερση και να αυξήσει τον κίνδυνο μοναξιάς, άγχους, κατάθλιψης, γνωστικής εξασθένισης, ακόμη και άνοιας. Η χρόνια κοινωνική απομόνωση έχει επίσης συνδεθεί με βιολογικές και νευρολογικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη δομή του εγκεφάλου.
Τι αποκάλυψε η έρευνα
Για να καταλήξουν σε αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη, συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 65 ήδη δημοσιευμένων μελετών, που περιλάμβαναν πάνω από πέντε χιλιάδες συμμετέχοντες, σχετικά με το πώς τα ακουστικά βαρηκοΐας και τα κοχλιακά εμφυτεύματα επηρεάζουν τρεις βασικές μετρήσεις: την κοινωνική ποιότητα ζωής, το αντιληπτό κοινωνικό μειονέκτημα, το οποίο αναφέρεται στους περιορισμούς και τις απογοητεύσεις που μπορεί να δημιουργήσει η απώλεια ακοής σε κοινωνικές καταστάσεις, και τη μοναξιά.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ενήλικες που χρησιμοποιούν συσκευές ακοής φάνηκαν να αισθάνονται περισσότερο συνδεδεμένοι κοινωνικά και λιγότερο περιορισμένοι σε κοινωνικές καταστάσεις. Φάνηκαν επίσης να είναι πιο ικανοί να συμμετέχουν σε ομαδικές συζητήσεις και να αισθάνονται πιο άνετα σε θορυβώδες ή δύσκολο περιβάλλον ακρόασης.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονταν λιγότερο μειονεκτικά εξαιτίας της απώλειας ακοής και λιγότερα εμπόδια και απογοητεύσεις κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων, όπως και βελτιωμένη ικανότητα να παραμένουν σε σύνδεση χωρίς να αισθάνονται αποκλεισμένοι. Αυτή η αυξημένη αυτοπεποίθηση φάνηκε να τους βοηθά να συνδέονται ευκολότερα με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους, οδηγώντας σε ισχυρότερα αισθήματα κοινωνικής ένταξης και μειωμένο κοινωνικό άγχος.
«Αυτά τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που δείχνουν ότι η υγεία της ακοής συνδέεται στενά με τη συνολική ευημερία» αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης.