Σε μια νέα μελέτη της Κλινικής Κλίβελαντ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, οι ερευνητές βρήκαν συσχετισμούς μεταξύ των ανθρώπινων ερπήτων και της νόσου Αλτσχάιμερ και άνοιας.
Ο διευθυντής του Γονιδιωματικού Κέντρου της Κλινικής Κλίβελαντ, δήλωσε ότι η ανάλυσή τους παρέχει συσχετισμούς που συνδέουν μοριακά, κλινικά και νευροπαθολογικά χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ με τη μόλυνση από ανθρώπινους έρπητες, γεγονός που απαιτεί ωστόσο περαιτέρω κλινική επιβεβαίωση.
Τι είναι οι ανθρώπινοι έρπητες (HHVs);
Μέχρι σήμερα, το 66,6%, των ανθρώπων έχουν κάποια μορφή ανθρώπινου έρπητα (HHV), και πολλοί φέρουν περισσότερους από έναν τύπους. Η Κλινική Κλίβελαντ εκτιμά ότι έως την ενηλικίωση, σχεδόν κάθε άνθρωπος έχει προσβληθεί από τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς τύπους.
Μερικοί HHVs εκδηλώνονται με ήπιες ασθένειες όπως η ανεμοβλογιά, ενώ άλλοι περιλαμβάνουν τον έρπητα ζωστήρα, τον Epstein-Barr, τους ιούς έρπητα τύπου 1 και 2 (HSV-1 και HSV-2, που προκαλούν επιχείλιο ή γεννητικό έρπητα), ή το roseola (συνήθως σε βρέφη και μικρά παιδιά). Ορισμένοι HHVs είναι ασυμπτωματικοί.
Πώς συνδέονται οι HHVs με το Αλτσχάιμερ και την άνοια;
Οι περισσότεροι HHVs, όταν βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση και καταστέλλονται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, είναι σχετικά ακίνδυνοι. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι στους ηλικιωμένους ασθενείς, η ικανότητα του οργανισμού να καταστέλλει αυτούς τους ιούς μπορεί να μειωθεί. Αν και όταν οι ιοί αυτοί ενεργοποιηθούν, τότε μπορεί να προκύψουν προβλήματα.
Ο HSV-1, ειδικά, μπορεί να ενεργοποιήσει τα λεγόμενα «άλματα γονίδια» (jumping genes), δηλαδή κινητά τμήματα του ανθρώπινου γονιδιώματος. Όταν αυτό συμβαίνει, τα γονίδια αυτά μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας τη συσσώρευση της πρωτεΐνης tau, η οποία συνδέεται με φλεγμονές στον εγκέφαλο και νευροεκφυλισμό, που ενδέχεται να συμβάλουν στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας από τους HHVs, το Αλτσχάιμερ και την άνοια;
Πιθανόν ήδη γνωρίζετε ότι μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις τροφές, σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην προστασία του εγκεφάλου. Αυτές οι συνήθειες συμβάλλουν στην πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ ή στην επιβράδυνση της εξέλιξής τους.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένοι ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν τον έρπητα, ενδέχεται να σχετίζονται με την εμφάνιση αυτών των νευρολογικών προβλημάτων. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να μειωθεί η επίδρασή τους στον οργανισμό — κυρίως με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Αν και οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν πώς ακριβώς σχετίζονται αυτοί οι ιοί με την εγκεφαλική υγεία, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μπορούμε να προστατευτούμε, κρατώντας τον οργανισμό μας δυνατό και σε ισορροπία.