Ένας στους οκτώ ανθρώπους σήμερα είναι παχύσαρκος, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πρόκειται για μια κατάσταση που συνδέεται με χρόνιες επιπλοκές της υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Η παχυσαρκία συχνά παρουσιάζεται ως ένα ζήτημα αριθμών: κιλά, δείκτης μάζας σώματος, θερμίδες. Σπάνια όμως μιλάμε για το ψυχολογικό φορτίο. Για πολλούς ανθρώπους, το αυξημένο βάρος δεν συνοδεύεται μόνο από σωματική καταπόνηση, αλλά κι από συναισθηματική κόπωση.

Ραγδαία αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αποτελούν ραγδαίως εξελισσόμενα φαινόμενα σε όλες τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Μάλιστα, ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την παχυσαρκία ως τη νέα παγκόσμια επιδημία του 21ου αιώνα.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας αναμένεται να εκτοξευθούν στα ύψη, με ένα στα έξι παιδιά και εφήβους παγκοσμίως να προβλέπεται ότι θα είναι παχύσαρκα μέχρι το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές τονίζουν ωστόσο ότι η άμεση δράση τώρα θα μπορούσε να αντιστρέψει την κρίση της δημόσιας υγείας.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) και δημοσιεύθηκε στο Lancet, αναφέρει ότι το ένα τρίτο των παιδιών και των εφήβων θα είναι υπέρβαρα (385 εκατομμύρια) ή παχύσαρκα (360 εκατομμύρια) μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Η πρόβλεψη αντιστοιχεί σε 356 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-14 ετών και 390 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 15-24 ετών, με ένα στα έξι να αντιμετωπίζει πρόβλημα παχυσαρκίας.

Το παγκόσμιο ποσοστό παχυσαρκίας για τα άτομα ηλικίας 5-24 ετών τριπλασιάστηκε από το 1990 έως το 2021, σημειώνοντας αύξηση 244% (φτάνοντας τα 174 εκατομμύρια), γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τρέχουσες προσεγγίσεις για τον περιορισμό της αύξησης της παχυσαρκίας δεν απέδωσαν.

Όταν το φαγητό γίνεται παρηγοριά

Σε περιόδους πίεσης ή έντονου στρες, πολλοί νέοι στρέφονται στο φαγητό για να «ηρεμήσουν» ή να «γεμίσουν» συναισθηματικά. Δεν είναι θέμα αδυναμίας.

Η παχυσαρκία δεν είναι επιλογή ούτε αδυναμία χαρακτήρα. Είναι μια χρόνια πολυπαραγοντική διατροφική διαταραχή με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, στην κοινωνικοποίηση και την ψυχολογία του ατόμου.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν το φαγητό γίνεται σχεδόν ο μοναδικός τρόπος ανακούφισης. Η ανακούφιση είναι προσωρινή, και έπειτα έρχονται οι ενοχές. Και έτσι δημιουργείται ένας κύκλος που δύσκολα σπάει χωρίς υποστήριξη.

Παχυσαρκία και μοναξιά, επικίνδυνος συνδυασμός

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open έδειξε ότι όλες οι αιτίες θανάτου για τα άτομα που ήταν παχύσαρκα ήταν 36% χαμηλότερες σε όσους ένιωθαν λιγότερο κοινωνικά απομονωμένοι. Μοναξιά βιώνουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αλλά το εύρημα της μελέτης είναι σημαντικό επειδή τα άτομα με παχυσαρκία την βιώνουν αισθητά περισσότερο.

«Μέχρι σήμερα, στο επίκεντρο της πρόληψης ασθενειών που συνδέονται με την παχυσαρκία βρίσκονταν οι διατροφικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής», υπογραμμίζει ο Δρ. Λου Κι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της συνεκτίμησης της κοινωνικής και ψυχικής υγείας για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων με παχυσαρκία», προσθέτει.

Η μοναξιά αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κακή έκβαση της υγείας. Οι άνθρωποι που ένιωθαν κοινωνικά απομονωμένοι είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από εκείνους που δεν αισθάνονταν έτσι, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη.