Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», αλλά το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τις… πατάτες. Πιο συγκεκριμένα, σε νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε χαλκό μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει την άνοια. Το πολύτιμο αυτό μέταλλο βρίσκεται, μεταξύ άλλων, φυσικά στις ανοιχτόχρωμες καφέ φλούδες της… ταπεινής πατάτας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Scientific Reports, τα άτομα που πρόσθεσαν περισσότερο χαλκό στη διατροφή τους, παρουσίασαν καλύτερη γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν χαμηλότερες ποσότητες.
Οι ερευνητές από το νοσοκομείο του ιατρικού πανεπιστημίου Hebei στην Κίνα διαπίστωσαν ότι η ημερήσια πρόσληψη 1,22 mg χαλκού — ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε δύο μεσαίου μεγέθους πατάτες — μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου και βοηθά στην πρόληψη νοσημάτων.
Μιλώντας σχετικά με τα ευρήματα, ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Weiai Jia, προέτρεψε ιδιαίτερα όσους έχουν ιστορικό εγκεφαλικού να εντάξουν τον χαλκό στην καθημερινή τους διατροφή — είτε μέσω της πατάτας είτε μέσω άλλων φυσικών πηγών, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια.
«Ο διατροφικός χαλκός είναι κρίσιμος για την υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε.
«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο χαλκός — ένα φυσικό ιχνοστοιχείο — ενεργοποιεί την απελευθέρωση του σιδήρου, ο οποίος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα και προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γνωστική εξασθένηση», εξήγησε.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι τροφές πλούσιες σε χαλκό βοηθούν στη ρύθμιση της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο — ουσιών που σχετίζονται άμεσα με τη μάθηση και τη μνήμη.
Η ερευνητική ομάδα τόνισε ότι η σχέση μεταξύ διατροφικής πρόσληψης χαλκού και γνωστικής λειτουργίας είναι πολύπλοκη, αλλά επεσήμανε τον ρόλο του χαλκού στον ενεργειακό μεταβολισμό και τη νευροδιαβίβαση ως πιθανούς λόγους για τους οποίους μπορεί να προστατεύει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Εκτιμάται ότι η έλλειψη χαλκού μπορεί να επιταχύνει την γνωστική εξασθένηση που σχετίζεται με την άνοια και οδηγεί σε απώλεια μνήμης, γλωσσικές δυσκολίες και προβλήματα σκέψης.
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, παρόλο που ο χαλκός είναι απαραίτητος για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου, η υπερβολική κατανάλωσή του είναι επικίνδυνη.
Χαλκός στη διατροφή και άνοια- Αναλυτικά η μελέτη
Για τις ανάγκες της μακροχρόνιας αυτής μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ (National Health and Nutrition Examination Survey), για την ανάλυση 2.420 Αμερικανών ενηλίκων και τη διερεύνηση της επίδρασης της διατροφικής πρόσληψης χαλκού στη γνωστική λειτουργία — με ιδιαίτερη έμφαση σε συμμετέχοντες με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, ένα εγκεφαλικό μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας μέσα στον επόμενο χρόνο.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για τέσσερα χρόνια και η πρόσληψη χαλκού προσδιορίστηκε μέσω του μέσου όρου από δύο 24ωρες αναφορές διατροφής (self-reported dietary recalls).
Η γνωστική λειτουργία αξιολογήθηκε επίσης μέσω μιας σειράς αξιόπιστων μεθόδων (golden metrics).
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες χαλκού είχαν και τις υψηλότερες βαθμολογίες στη γνωστική λειτουργία — ακόμα και αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η κατανάλωση αλκοόλ και η ύπαρξη καρδιακής νόσου.
Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης:
«Τα ευρήματά μας δείχνουν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης χαλκού και της ενισχυμένης γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους Αμερικανούς ενήλικες, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου.»
Ωστόσο, σημείωσαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση των ευρημάτων, καθώς ένα βασικό μειονέκτημα της μελέτης ήταν η χρήση αυτοαναφερόμενων δεδομένων διατροφής, τα οποία ενδέχεται να μην είναι απολύτως ακριβή.
*Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας, είναι πάντοτε απαραίτητο να συμβουλεύεστε τους ειδικούς.