Στο άκουσμα μιας μακροχρόνιας σχέσης χωρίς σεξ, στο μυαλό μας ίσως έρχονται εικόνες από ζευγάρια που κοιμούνται χώρια, δεν μιλάνε και γενικά αισθάνονται μια απογοήτευση. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πιο σύνθετη — και πολύ πιο συνηθισμένη απ’ όσο ενδεχομένως νομίζουμε.
Έρευνες δείχνουν ότι 1 στα 5 παντρεμένα ζευγάρια κάνει σεξ λιγότερες από 10 φορές τον χρόνο. Αλλά, αυτό δεν είναι πάντα ένδειξη ότι κάτι έχει τελειώσει. Μπορεί απλά να αντικατοπτρίζει το πώς αλλάζει μια σχέση με τα χρόνια. Άλλωστε, κανείς δεν αποφασίζει ξαφνικά να σταματήσει το σεξ. Πρόκειται συνήθως για μια φυσική πορεία όπου η καθημερινότητα παίρνει τον έλεγχο: τα παιδιά, η δουλειά, η κόπωση, τα deadlines, ενδεχόμενα προβλήματα υγείας ή ορμονικές αλλαγές. Ακόμα και κάτι φαινομενικά αθώο — όπως το να βλέπει κανείς σειρές μέχρι αργά — μπορεί σταδιακά να φέρει απομάκρυνση.
Πέρα από την κούραση και τις υποχρεώσεις, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ψυχολογικοί παράγοντες. Το άγχος, η ένταση της ζωής ή μια σχέση που έχει χάσει τη συναισθηματική της οικειότητα, μπορούν να επηρεάσουν έντονα την σεξουαλική μας ζωή.
Κι αν απλώς δεν θέλουμε το ίδιο;
Σε αρκετές περιπτώσεις, δεν φαίνεται να πρόκειται για ολική απουσία επιθυμίας, αλλά για μια ανισορροπία: ο ένας σύντροφος θέλει συχνά σεξ, ενώ ο άλλος όχι. Αν αυτό δεν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για το ζευγάρι, μπορεί να προκαλέσει ενοχές ή αποξένωση. Και τότε, το θέμα μπαίνει στο «ράφι» — μέχρι να ξεχαστεί ή να γίνει πηγή πικρίας.
Δεν κάνουμε πια σεξ: Είναι τελικά πρόβλημα;
Για πολλά ζευγάρια, το σεξ δεν είναι το βασικό στοιχείο της σχέσης τους. Υπάρχει αγάπη, εγγύτητα, τρυφερότητα και η σεξουαλική αποχή δεν τα ακυρώνει όλα αυτά. Αν και οι δύο πλευρές είναι καλά με αυτό, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε κάποιο «στάνταρ» για το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι.
Αν όμως ο ένας από τους δύο στεναχωριέται σιωπηλά, αν νιώθει παραμελημένος ή ανεπιθύμητος, τότε θα πρέπει το ζευγάρι να μιλήσει, χωρίς φόβο και χωρίς κριτική.
Γίνεται «restart» στην επιθυμία;
Ναι. Η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι διακόπτης «on/off» — χαμηλώνει, αλλά μπορεί να… ξανανάψει. Για να συμβεί αυτό, βασικό στοιχείο είναι, όπως αναφέρθηκε, η επικοινωνία. Μια απλή, τρυφερή φράση, όπως: «Μου λείπει η επαφή μας», μπορεί να ανοίξει τον δρόμο. Αντίθετα, μια επιθετική, όπως: «Γιατί δεν κάνουμε πια σεξ;», μπορεί να κλείσει την πόρτα της σύνδεσης.
Το σεξ περνά από φάσεις. Είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν περίοδοι με λιγότερο. Το σημαντικό είναι να διατηρείται η συναισθηματική σύνδεση και να μη χαθεί η τρυφερότητα στην καθημερινότητα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η οικειότητα δεν είναι μόνο σεξ. Μια αγκαλιά, ένα χάδι, ένα φιλί στον ώμο μπορούν να μας επαναφέρουν στο «μαζί», ακόμα κι όταν η επιθυμία δεν είναι στα «φόρτε» της.
Συμπερασματικά, ένας γάμος, μια συμβίωση ή μια σχέση χρόνων που περνά μια περίοδο χωρίς σεξ, δεν σημαίνει πως έχει αποτύχει. Σημαίνει απλώς ότι το ζευγάρι περνά μια φάση που αξίζει φροντίδα και προσοχή. Για κάποιους, η επιθυμία επιστρέφει εύκολα. Άλλοι πάλι χρειάζονται δουλειά, χρόνο και επαναπροσδιορισμό. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει χώρος για ζεστασιά και επανασύνδεση. Το κλειδί είναι να παραμένουμε συναισθηματικά κοντά, ανοιχτοί και ειλικρινείς απέναντι στον/στην σύντροφό μας.