Το σφράγισμα (ή έμφραξη δοντιού) είναι μια οδοντιατρική διαδικασία που αποκαθιστά το χαμένο τμήμα του δοντιού. Αυτή η ζημιά προκαλείται από την τερηδόνα. Με απλά λόγια, σφράγισμα είναι η διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος αφαιρεί την τερηδόνα και «γεμίζει» με τα υλικά σφραγίσματος την τρύπα ή κοιλότητα που έχει δημιουργηθεί, ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω φθορά και να αποκαταστήσει τη λειτουργία του δοντιού.
Το στόμα μας φιλοξενεί πάνω από 700 είδη βακτηρίων. Κάποια από αυτά είναι φιλικά. Κάποια άλλα όμως – όπως το streptococcus mutans, υπεύθυνο για την τερηδόνα – όχι μόνο βλάπτουν τα δόντια, αλλά μεταδίδονται εύκολα.
Η τερηδόνα είναι τόσο μεταδοτική όσο το κοινό κρυολόγημα
Πώς μεταδίδεται η τερηδόνα; Μέσω σάλιου: με ένα φιλί, ένα κοινό καλαμάκι, ή ακόμα και ένα φτέρνισμα.
Το συγκεκριμένο βακτήριο «τρέφεται» από ζάχαρη και άμυλο, παράγοντας οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Αν συνυπάρχουν παράγοντες όπως κακή στοματική υγιεινή, κάπνισμα ή έλλειψη φθορίου, η φθορά επιταχύνεται.
Εκτός από την καθημερινή στοματική υγιεινή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, οι ειδικοί συνιστούν:
- Να περιορίσετε την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και ροφημάτων
- Να αποφεύγετε τη χρήση κοινών σκευών και προσωπικών αντικειμένων υγιεινής
- Και φυσικά, να φροντίζετε και οι δύο σύντροφοι (ή όλη η οικογένεια) την υγεία των δοντιών σας
Φροντίζουμε τα δόντια μας σωστά για να αποτρέψουμε το σφράγισμα
Αν θεωρούμε ότι αρκεί να βάζουμε πολλή οδοντόκρεμα (πρακτική που δεν συστήνεται ούτως ή άλλως από τους οδοντίατρους που συμβουλεύουν να χρησιμοποιούμε λίγη ποσότητα κάθε φορά) για να πλένουμε τα δόντια μας σωστά, κάνουμε λάθος.
Κατ’ αρχάς πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας συχνά, ιδανικά μετά από κάθε γεύμα.
Το σημαντικότερο είναι όμως να γνωρίζουμε πώς να τα πλένουμε και ο καταλληλότερος για να μας το δείξει είναι ο οδοντίατρός μας.
Απαραίτητα είναι και το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια αλλά και η σωστή χρήση τους, ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού μας.
Τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται κοντά στα ούλα και στα μεσοδόντια διαστήματα γιατί εκεί βρίσκονται εγκατεστημένα τα μικρόβια.
Κατά προτίμηση καλό είναι να το κάνουμε μπροστά στον καθρέφτη για να βεβαιωνόμαστε πως τα βουρτσίζουμε εκεί που πρέπει.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε κάθε φορά να βουρτσίζουμε επίσης τον ουρανίσκο και τη γλώσσα μας.
Δεν αμελούμε να πηγαίνουμε τακτικά στον οδοντίατρο (τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο) για να καθαρίζει την πέτρα (ειδικά αν είμαστε καπνιστές) και να ελέγχει γενικά την κατάσταση του στόματός μας. Εάν δεν αντιμετωπιστούν και θεραπευτούν η τερηδόνα ή τα προβλήματα των ούλων μπορεί να προκαλέσουν πόνο, να οδηγήσουν σε προβλήματα αυτοπεποίθησης, χαλάρωση ούλων, ακόμα και απώλεια δοντιών.