Η αϋπνία θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ενήλικες με συμπτώματα ΔΕΠΥ (Διαταραχής Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) αναφέρουν ότι έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα με επικεφαλής τους ερευνητές από το University of Southampton και το Netherlands Institute of Neuroscience.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Mental Health, η ύπαρξη εντονότερων συμπτωμάτων ΔΕΠΥ φάνηκε να σχετίζεται με χαμηλότερη ποιότητα ζωής και ότι η αϋπνία θα μπορούσε να είναι ένας εκ των παραγόντων που συμβάλλει σε αυτό.

Τουλάχιστον ένα στα τέσσερα άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας αναφέρουν ότι έχουν κάποια διαταραχή ύπνου, με την αϋπνία να είναι η πιο συχνή από αυτές.

Πώς συνδέονται αϋπνία και ΔΕΠΥ;

Για να καταλήξουν σε αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από το Ολλανδικό Μητρώο Ύπνου, μια online δημοσκόπηση με περισσότερους από δέκα χιλιάδες ενήλικες συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις 1.364 συμμετεχόντων που είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ, τις διαταραχές του ύπνου, τους κιρκάδιους παράγοντες, την κατάθλιψη και την ποιότητα ζωής.

Όπως αναφέρουν, τα χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ φάνηκαν να σχετίζονται με χειρότερη κατάθλιψη, πιο σοβαρή αϋπνία, χαμηλότερη ποιότητα ύπνου και προτίμηση των συμμετεχόντων να πηγαίνουν για ύπνο και να ξυπνούν αργότερα.

Τόσο η ΔΕΠΥ όσο και η σοβαρότητα της αϋπνίας προμήνυαν χειρότερη ποιότητα ζωής, με την ανάλυση των δεδομένων να υποδηλώνει ότι η αϋπνία μπορεί να ήταν ο πιθανός σύνδεσμος σε αυτή τη συσχέτιση.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν μια σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της ΔΕΠΥ, της σοβαρότητας της αϋπνίας και της μειωμένης ικανοποίησης από τη ζωή», λέει η Δρ. Sarah L. Chellappa, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο University of Southampton και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

«Γνωρίζουμε ότι οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να επηρεάσουν τα νευροσυμπεριφορικά και γνωστικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής και της συναισθηματικής ρύθμισης. Ταυτόχρονα, οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να προκύψουν από την παρορμητικότητα και την υπερκινητικότητα που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ, γεγονός που υποδηλώνει έναν φαύλο κύκλο μεταξύ των διαταραχών του ύπνου και της ΔΕΠΥ» εξηγεί η ίδια.