Όπως το τρέξιμο έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι όχι μόνο μια ευεργετική μορφή άσκησης αλλά και ένας αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης του άγχους, έτσι και ένα 1ολεπτό περπάτημα έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη και άγχος. Μια γερμανική μελέτη μάλιστα δείχνει πως το «ενσυνείδητο περπάτημα» μειώνει σημαντικά το στρες σε άτομα με ψυχολογική δυσφορία.
Και δεν είναι μόνο αυτό: βοηθάει στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και στην καλύτερη υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Μια ακόμη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο με φοιτητές, έδειξε ότι μία εβδομάδα ενσυνείδητου περπατήματος βελτίωσε τη διάθεση και τον ύπνο τους, ενώ άλλη έρευνα έδειξε ότι 30 λεπτά αυτής της μεθόδου συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία σε μεγαλύτερους ενήλικες.

Τι είναι το «ενσυνείδητο περπάτημα»;
Ο όρος σημαίνει ακριβώς αυτό που μπορεί να φαντάζεστε: συνδυάζει την επίγνωση και την παρουσία του νου που συνδέεται με την ενσυνειδητότητα, μαζί με όλα τα σωματικά και ψυχικά οφέλη του περπατήματος.
Επιστήμονες από το Harvard Medical School, εξηγούν ότι το ενσυνείδητο περπάτημα σημαίνει να εστιάζεις στην παρούσα στιγμή και να είσαι απόλυτα συντονισμένος με το περιβάλλον σου όσο περπατάς. Στην ουσία, το είδος αυτό άσκησης απαιτεί από μας να είμαστε πραγματικά παρόντες στη στιγμή και να αφιερώνουμε ένα συγκεκριμένο χρόνο στην βίωση της στιγμής με όλες μας τις αισθήσεις και χωρίς παρεμβολές.
Το Michigan State University τονίζει ότι μπορεί να γίνει οπουδήποτε — σε ένα γραφείο ή σε ένα δάσος (αν και κάποιες έρευνες δείχνουν καλύτερα αποτελέσματα στη φύση).
Η ιδέα είναι απλή: πρόσεχε τον εαυτό σου και το περιβάλλον σου, και μη σκέφτεσαι το παρελθόν ή το μέλλον. Αυτή η διάκριση είναι κρίσιμη, καθώς μελέτες εγκεφαλικής απεικόνισης δείχνουν ότι η ενσυνειδητότητα κατά το περπάτημα ενεργοποιεί τον προμετωπιαίο φλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου που επιτρέπει τη συγκέντρωση, τη λήψη αποφάσεων και τον συναισθηματικό έλεγχο, εξηγούν οι ερευνητές. Αντίθετα, οι σκέψεις για το παρελθόν ή το μέλλον, ειδικά αν συνοδεύονται από αρνητικά συναισθήματα, ενεργοποιούν την αμυγδαλή, που σχετίζεται με τη συναισθηματική αντίδραση.
Κατά το ενσυνείδητο περπάτημα μπορείτε να εστιάσετε στο πώς νιώθουν τα πόδια σας μέσα στα παπούτσια, στη μυρωδιά των λουλουδιών στον ήλιο ή στον ήχο από τα πουλιά, και γενικότερα στους ήχους της φύσης. Μια μέθοδος που μπορεί να μας βοηθήσει να εστιάζουμε σε κάθε αίσθηση που έχουμε (π.χ. όραση, ακοή, αφή, όσφρηση, γεύση), για να συνδεθούμε καλύτερα με το παρόν.
Πώς μας βοηθά στη διαχείριση του άγχους;
- Μας μετατοπίζει σε μια ήρεμη και συγκεντρωμένη κατάσταση, όπου καταφέρνουμε να βάλουμε σε μια σειρά τις σκέψεις μας.
- Μαθαίνουμε να εκτιμούμε περισσότερο το περιβάλλον μας και τη λιτή ομορφιά της φύσης, που λειτουργεί σαν αναλγητικό.
- Αυτή η προσέγγιση στην άσκηση κάνει την κίνηση πιο βιώσιμη και ευχάριστη. Αντί να αγχωνόμαστε για το πόσο γρήγορα τρέχουμε ή πόσα βήματα κάνουμε, απλώς θαυμάζουμε το τοπίο που μας περιβάλλει.