Περίπου 541 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως ζουν με προδιαβήτη, σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, ωστόσο οι αποτελεσματικές στρατηγικές διαιτητικής παρέμβασης παραμένουν περιορισμένες. Τώρα, νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση φιστικιών ως βραδινό σνακ φαίνεται να επηρεάζει τα βακτήρια στο έντερο σε ανθρώπους με προδιαβήτη.
Αν και οι πιθανές θεραπευτικές επιδράσεις των ευρημάτων παραμένουν ασαφείς, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές για τους ανθρώπους που στοχεύουν στη βελτίωση της μεταβολικής τους υγείας.
Το βραδινό σνακ που “επαναπρογραμματίζει” το έντερο
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Current Developments in Nutrition, υποδηλώνουν ότι η αντικατάσταση ενός παραδοσιακού σνακ με υδατάνθρακες με φιστίκια μπορεί να αναδιαμορφώσει το μικροβίωμα του εντέρου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση περίπου δύο ουγγιών (περίπου 56 γραμμάρια) φιστίκια κάθε βράδυ για 12 εβδομάδες φάνηκε να οδηγεί σε σημαντικά διαφορετικά προφίλ μικροβιακής κοινότητας σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τα συνιστώμενα 15 έως 30 γραμμάρια ενός σνακ υδατανθράκων.
«Τα φιστίκια φαίνεται ότι μπορούν να μετατοπίσουν σημαντικά το μικροβίωμα του εντέρου σε ενήλικες με προδιαβήτη, ειδικά όταν καταναλώνονται ως νυχτερινό σνακ», δήλωσε η Δρ Kristina Petersen, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Penn State.
«Αυτές οι αλλαγές στο μικροβίωμα μπορεί να προσφέρουν άλλα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία – ενδεχομένως βοηθώντας στην επιβράδυνση της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 ή στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής – τα οποία ελπίζουμε να διερευνήσουμε σε μελλοντικές έρευνες» συμπλήρωσε η ίδια.
Στη μελέτη συμμετείχαν 51 ενήλικες με προδιαβήτη, η οποία διεξήχθη σε δύο περιόδους 12 εβδομάδων που χωρίζονταν από ένα διάλειμμα, έτσι ώστε τα αποτελέσματα του πρώτου μέρους της δοκιμής να μην επηρεάσουν το δεύτερο μέρος.
Στο τέλος της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν και τις δύο θεραπείες. Τα δείγματα συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν με τη χρήση αλληλουχίας του γονιδίου 16S rRNA, μια τεχνική που μπορεί να βοηθήσει στην ταξινόμηση των βακτηρίων με βάση τη γονιδιακή τους σύνθεση.
Ενώ η μελέτη έδειξε αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου, παραμένει ασαφές αν αυτές οι αλλαγές μεταφράζονται άμεσα σε βελτιώσεις στην υγεία – ένα ερώτημα που απαιτεί περαιτέρω έρευνα, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης.