Τα διάφορα ροφήματα που συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να διαφοροποιούνται σημαντικά όσον αφορά το θερμιδικό τους περιεχόμενο, γεγονός που θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη, ειδικότερα από άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Μάλιστα, αν σκεφτούμε ότι επιφέρουν αναλογικά μικρότερο αίσθημα κορεσμού σε σχέση με τα στερεά τρόφιμα, αντιλαμβανόμαστε ότι το είδος του ροφήματος που επιλέγουμε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη. Πόσο όμως συμβάλλουν στις ημερήσιες θερμίδες μας;
Γνωρίζουμε –και είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο– ότι, πέρα από το νερό, που αποτελεί τη βασική πηγή πρόσληψης υγρών, μας ενυδατώνουν και όλα τα μη αλκοολούχα ποτά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients», τα ροφήματα και τα ποτά συνεισφέρουν περίπου στο 25% της συνολικής ενεργειακής (θερμιδικής) πρόσληψης ημερησίως, ποσοστό το οποίο αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – και μάλιστα περισσότερο στους άντρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Φαίνεται επίσης ότι ορισμένα ροφήματα και ποτά που καταναλώνονται σε μεγαλύτερη συχνότητα και σε διάφορες μορφές συμβάλλουν περισσότερο στην ενεργειακή πρόσληψη σε σχέση με κάποια άλλα. Ας δούμε λοιπόν συγκριτικά τα πιο διάσημα δροσιστικά καλοκαιρινά ροφήματα.
Έτοιμοι χυμοί, γρανίτες, smoothies…
Πρόκειται για ροφήματα που στις περισσότερες περιπτώσεις περιέχουν αρκετή ζάχαρη και θερμίδες. Ειδικότερα στην περίπτωση των smoothies, που καταναλώνονται πολλές φορές ως εναλλακτική επιλογή έναντι των φρέσκων φρούτων και μπορεί να περιλαμβάνουν γάλα, γιαούρτι, μέλι ή ξηρούς καρπούς, το ενεργειακό περιεχόμενο μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό. Επομένως, για όσους βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αλλά και γενικότερα για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους, θα ήταν καλό να συνυπολογίζεται η συνεισφορά τους στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, η οποία μόνο αμελητέα δεν είναι. Από την άλλη, βασικό σημείο προσοχής είναι η σύσταση ενός smoothie, καθώς τα υλικά που περιέχει διαφοροποιούν αρκετά το θερμιδικό του περιεχόμενο. Συνεπώς, είτε το παρασκευάζουμε μόνοι μας στο σπίτι, όπου ο έλεγχος των προστιθέμενων συστατικών είναι σαφώς πιο εύκολος, είτε το καταναλώνουμε κάπου έξω, φροντίζουμε να επιλέγουμε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και θα μας βοηθήσουν να χορτάσουμε με μικρότερη ποσότητα. Παράλληλα, η προσθήκη μιας πηγής πρωτεΐνης, όπως γάλα ή γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω, κάνοντας το ρόφημα πιο χορταστικό. Τέλος, δίνουμε προσοχή σε υλικά όπως το μέλι και οι ξηροί καρποί, που προσθέτουν εύκολα αρκετές θερμίδες.
Ο καφές και οι εκδοχές του
Είναι για πολλούς το πιο αγαπημένο ρόφημα, και όχι μόνο του καλοκαιριού. Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι σημαντικό να κάνουμε επιλογές χωρίς μεγάλη θερμιδική επιβάρυνση από γάλα, κρέμα ή ζάχαρη. Αποφεύγουμε τις εκδοχές τύπου chino, που έχουν ζάχαρη, κρέμες ή άλλα πρόσθετα λιπαρά και πολλές θερμίδες. Προτιμάμε είδη καφέ όπως ο φραπέ, που δεν απαιτεί οπωσδήποτε γάλα ή αφρόγαλα ή κάποια κρέμα για να καταναλωθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη, η καθημερινή, μακροχρόνια και στο πλαίσιο του μέτρου κατανάλωση στιγμιαίου καφέ σχετίζεται με πιθανή ευεργετική επίδραση στα αγγεία καθυστερώντας την αρτηριακή γήρανση (αρτηριοσκλήρυνση).
Αλκοολούχα ποτά
Σίγουρα αποτελούν δημοφιλή επιλογή για τις καλοκαιρινές βραδινές εξόδους, αλλά παράλληλα μπορεί να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες. Ενδεικτικά, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πως ένα ποτήρι κρασιού παρέχει 80-100 θερμίδες, ένα κουτάκι μπίρας (330 ml) γύρω στις 150, μία μερίδα σκέτου ποτού, όπως βότκα, ουίσκι, τζιν, ρούμι ή ούζο, περίπου 100-120, ενώ ένα κοκτέιλ μπορεί να περιέχει 200-300 ή και περισσότερες. Επομένως, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε κρασί και να περιοριζόμαστε στο ένα ποτήρι οι γυναίκες και στα δύο οι άντρες. Δεν ξεχνάμε επίσης πως ένα ποτήρι φυσικό μεταλλικό νερό με λίγο λεμόνι αποτελεί πάντα μια δροσερή εναλλακτική επιλογή.
Ο Χάρης Γεωργακάκης είναι κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc στην Κλινική Διατροφή.