Όσο πλησιάζει το φθινόπωρο, μας γεννιέται η επιθυμία για μια κούπα ζεστή σοκολάτα, δίπλα στο παράθυρο, ενώ έξω βρέχει. Ή τέλος πάντων, αν δεν είμαστε τόσο ρομαντικοί, για έναν καπουτσίνο, ιδανικό για τα κρύα πρωινά, πριν πάμε στη δουλειά. Τι κινδύνους όμως κρύβει αυτή απόλαυση; Τι αναφέρει σχετική έρευνα;
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη συνήθεια περισσότερων από 450.000 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο να καταναλώνουν τσάι και καφέ και κατέληξαν πως υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία, όταν κάποιος πίνει πάρα πολλά ζεστά ροφήματα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Cancer υπογραμμίζονται αυτοί οι πιθανοί κίνδυνοι.
Τι έδειξε η έρευνα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν οκτώ ή περισσότερα φλιτζάνια με «πολύ ζεστό» τσάι ή καφέ την ημέρα είχαν σχεδόν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πλακώδες καρκίνωμα οισοφάγου (ESCC), σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου ζεστά ροφήματα.
Η ομάδα βρήκε, επίσης, ότι ο κίνδυνος εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου αυξανόταν τόσο με τον αριθμό των φλιτζανιών ημερησίως όσο και με τη θερμοκρασία. Για παράδειγμα, όσοι προτιμούσαν τα ροφήματά τους «ζεστά» είχαν 1,5 έως 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο, ανάλογα βέβαια και με τον αριθμό φλιτζανιών, ενώ όσοι τα κατανάλωναν «πολύ ζεστά» είχαν 2,5 έως 5,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση πολύ ζεστών ροφημάτων ενδεχομένως προκαλεί βλάβες στα κύτταρα της επένδυσης του οισοφάγου, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκινογένεση, χωρίς αυτό βέβαια να είναι κάτι δεδομένο. Μερικοί υποστηρίζουν, επίσης, ότι η θερμική βλάβη στον οισοφάγο αποδυναμώνει το φυσιολογικό προστατευτικό του φράγμα, κάνοντάς τον πιο ευάλωτο σε περαιτέρω φθορά από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Ήδη από το 2016, η κατανάλωση πολύ ζεστών ροφημάτων είχε ταξινομηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο». Για σύγκριση, σύμφωνα πάντα με τον οργανισμό, ανήκει στην ίδια κατηγορία κινδύνου με τον καπνό από ξύλα σε εσωτερικούς χώρους και με την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Υπάρχει ιδανική θερμοκρασία;
Επειδή η θερμοκρασία παρασκευής ροφημάτων όπως ο καφές είναι συνήθως πολύ υψηλή, ίσως είναι σοφό να τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τα πιούμε. Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν λαμβάνουμε υπόψη τόσο τον κίνδυνο θερμικής βλάβης στον οισοφάγο όσο και τη διατήρηση της γεύσης, θα πρέπει να βρούμε μία μέση θερμοκρασία.
Το συμπέρασμα
Όπως πάντα, η κοινή λογική υπερισχύει. Το να πίνουμε τον καφέ μας καυτό, όσο κρύος κι αν είναι ο καιρός, δεν κάνει καλό ούτε καν στη γεύση μας! Και, όπως δείχνει η έρευνα, οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι πολύ πιο σοβαροί από το προσωρινό «κάψιμο» στη γλώσσα μας.