Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελεί αναμφίβολα βασικό πυλώνα μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Όπως και να το κάνουμε, η διατροφή είναι το θεμέλιο της υγείας μας.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), επισημαίνει μάλιστα ότι η πρόσληψη πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιοπαθειών και καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πέρα όμως από αυτή τη γενική σύσταση, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε συγκεκριμένα φρούτα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες — και ένα από αυτά είναι το μήλο.
Τι έδειξε έρευνα για τα μήλα και τη χοληστερίνη;
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης δύο μήλων σε άτομα με ελαφρώς αυξημένη χοληστερίνη. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν δύο ολόκληρα μήλα ποικιλίας Renetta Canada, μιας ποικιλίας ελαφρώς κίτρινων προς πράσινων μήλων, ημερησίως για αρκετές εβδομάδες.
Ποια ήταν τα αποτελέσματα; Η κατανάλωση των μήλων οδήγησε σε μείωση της LDL “κακής” χοληστερίνης κατά 4%. Ενώ, υπήρξε επίσης βελτίωση σε δείκτες σχετικούς με την αγγειακή υγεία, υποδεικνύοντας πιθανή καρδιοπροστατευτική δράση.
Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκαν τα ίδια αποτελέσματα σε όσους κατανάλωσαν χυμό μήλου, παρότι είχε παρόμοια θερμιδική και σακχαρική σύσταση με το φρούτο.
Τι τα κάνει τόσο ιδιαίτερα και ευεργετικά;
Τα μήλα είναι πλούσια σε:
- Φυτικές ίνες (ιδιαίτερα πηκτίνη), οι οποίες συμβάλλουν στη ρύθμιση της χοληστερίνης και της γλυκόζης.
- Πολυφαινόλες, φυσικές αντιοξειδωτικές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτικό στρες και φλεγμονή.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν οι φυτικές ίνες ή οι πολυφαινόλες είναι υπεύθυνες για τα ευεργετικά αποτελέσματα — πιθανώς είναι ο συνδυασμός. Σε κάθε περίπτωση, ο ξεκάθαρος νικητής είναι το ολόκληρο φρούτο».
Γιατί όχι ο χυμός; Παρότι συχνά προβάλλεται ως υγιεινή επιλογή, ο χυμός φρούτων χάνει μεγάλο μέρος των φυτικών ινών κατά την επεξεργασία. Επίσης, οι πολυφαινόλες καταστρέφονται ή μειώνονται σε σημαντικό βαθμό.
Μάλιστα, έρευνα έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού σχετίζεται με 21% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων ολόκληρων φρούτων την εβδομάδα σχετίζεται με 23% μείωση κινδύνου για διαβήτη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μήλα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη φαρμακευτική αγωγή ωστόσο, η ενσωμάτωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή είναι μια ξεκάθαρα ωφέλιμη πρακτική για όλους μας.
Επομένως:
- Προτιμήστε ολόκληρα φρούτα αντί για χυμούς.
- Μην αφαιρείτε τη φλούδα από τα μήλα, διότι αυτή περιέχει μεγάλο μέρος των φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.
- Συνδυάστε την καθημερινή κατανάλωση φρούτων με σωματική άσκηση και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.
Η καθημερινή κατανάλωση δύο ολόκληρων μήλων μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας και τη μείωση της χοληστερίνης, ειδικά όταν αποτελεί μέρος μιας συνολικά υγιεινής διατροφής. Δεν είναι μια άμεση θεραπεία για να ρίξουμε τη χοληστερίνη, αλλά είναι ένα απλό, προσιτό και φυσικό εργαλείο στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.