Λαχταριστή ψητή πατάτα με πλούσια γέμιση
Μία διαφορετική εκδοχή για ψητή πατάτα με ένα καπνιστό, τυρένιο γέμισμα και πικάντικη γεύση.

Υλικά
- Για τις ψητές πατάτες:
-
2 μεγάλες πατάτες
-
Ελαιόλαδο
-
Νιφάδες θαλασσινού αλατιού
- Για τη γέμιση με καπνιστό ψάρι (προαιρετική):
-
2 φιλέτα καπνιστό σκουμπρί ή καπνιστή πέστροφα
-
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός ή σχοινόπρασο
-
2 χούφτες τριμμένο ώριμο τσένταρ
-
1 κουτ. γλυκού καυτερή μουστάρδα
-
2 μεγάλα κομμάτια βούτυρο λάιτ
-
Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C / 180°C με αέρα.
Βήμα 2ο
Πλύνετε καλά τις πατάτες, στεγνώστε τες και τρυπήστε τις πολλές φορές με ένα πιρούνι.
Βήμα 3ο
Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια σας και αλείψτε τις πατάτες, μετά πασπαλίστε με θαλασσινό αλάτι, το οποίο θα κολλήσει στο λάδι.
Βήμα 4ο
Τοποθετήστε τις πατάτες απευθείας στο ράφι του φούρνου και ψήστε για 1¼–1½ ώρες, ανάλογα με το μέγεθός τους. Όταν ψηθούν, οι πατάτες θα πρέπει να είναι χρυσοκαφέ και τραγανές εξωτερικά και να δίνουν λίγο όταν τις πιέσετε. Σερβίρετε ανοίγοντάς τες με αρκετό αλατισμένο βούτυρο ή δοκιμάστε την παρακάτω γέμιση.
Βήμα 5ο
Για τη γέμιση με καπνιστό ψάρι, προθερμάνετε το γκριλ σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Κόψτε τις ψητές πατάτες στη μέση και βγάλτε το μεγαλύτερο μέρος της φουσκωτής ψίχας σε ένα μπολ με πιρούνι.
Βήμα 6ο
Για τη γέμιση, προσθέστε τα φιλέτα καπνιστού ψαριού σε κομματάκια, τον μαϊντανό ή το σχοινόπρασο, τα τρία τέταρτα από το τυρί, τη μουστάρδα και το βούτυρο. Ανακατέψτε με την ψίχα πατάτας μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αλατοπιπερώστε κατά προτίμηση.
Βήμα 7ο
Γεμίστε ξανά τις φλούδες των πατατών με το μείγμα, τοποθετήστε σε ταψί και πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί.
Βήμα 8ο
Ψήστε στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ένα χρυσοπράσινο χρώμα.