Tip: Αν θέλεις πιο σφιχτή κρέμα που να δένει καλά στο φούρνο, μπορείς να προσθέσεις 1 κ.γ. αλεύρι ή 1 κ.γ. κορν φλάουρ στο φυτικό γιαούρτι
Κολοκυθάκια ογκρατέν
Ένα συνοδευτικό πιάτο, κρεμώδες και γεμάτο γεύση χωρίς να είναι πολύ βαρύ. Σερβίρετέ το με μια σαλάτα για ένα ελαφρύ δείπνο.

Υλικά
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
800 γρ. κολοκύθια, κομμένα σε φέτες 5mm
-
λίγα κλωναράκια θυμάρι
-
λίγα φύλλα βασιλικού
-
100ml γιαούρτι στραγγιστό φυτικό (π.χ. αμυγδάλου ή καρύδας χωρίς ζάχαρη)
-
50ml γάλα
-
1 κ.γ. αλεύρι
-
75 γρ. γραβιέρα ή παρόμοιο τυρί, τριμμένο
-
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C / 180°C με αέρα.
Βήμα 2ο
Βάλτε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι. Προσθέστε τα κολοκύθια και τα μυρωδικά και αλατοπιπερώστε.
Βήμα 3ο
Σκεπάστε και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι τα κολοκύθια να μαλακώσουν λίγο αλλά να παραμείνουν al dente. Το λάδι θα πάρει βαθύ πράσινο χρώμα από τα κολοκύθια.
Βήμα 4ο
Μεταφέρετε τα κολοκύθια σε ένα ταψί για φούρνο. Χτυπήστε μαζί το γιαούρτι, το γάλα και το αλεύρι σε ένα μπολ και αλατοπιπερώστε. Ρίξτε το μείγμα πάνω από τα κολοκύθια – δεν χρειάζεται να τα καλύπτει πλήρως, θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
Βήμα 5ο
Πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί. Ψήστε στον φούρνο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να αρχίσει να φουσκώνει.