Η γνωστή παροιμία, «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», έχει βάση. Η κατανάλωση θρεπτικών τροφών, πλούσιων σε συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα μπορεί πράγματι να βοηθήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταπολεμήσει τις ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάρρωση από τραυματισμούς και να διατηρήσει τα επίπεδα ενέργειάς μας υψηλά.
Τι χρειάζεται λοιπόν να περιλαμβάνει το μενού μας;
Γερό ανοσοποιητικό: 7 βιταμίνες και μέταλλα που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας
-
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α υποστηρίζει τα λευκά αιμοσφαίρια και τις βλεννογόνες μεμβράνες (προστατευτικά στρώματα που απομακρύνουν ξένα σωματίδια) στο ουροποιητικό, γαστρεντερικό και αναπνευστικό μας σύστημα. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό βοηθά στο να διατηρείται το ανοσοποιητικό σε καλή κατάσταση και να μας προστατεύει από πιθανές λοιμώξεις.
Καλές πηγές βιταμίνης Α περιλαμβάνουν:
- Γάλα και γιαούρτι
- Αβγά
- Λιπαρά ψάρια, όπως σολομός και σκουμπρί
- Λαχανικά, όπως γλυκοπατάτες, καρότα, σπανάκι και μπρόκολο
-
Βιταμίνη B6
Η βιταμίνη B6 είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ένας από τους κύριους ρόλους της είναι η παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και Τ-κυττάρων — των κυττάρων που βοηθούν να καταπολεμηθούν οι εισβολείς, όπως οι ιοί και τα βακτήρια.
Καλές πηγές βιταμίνης B6 περιλαμβάνουν:
- Ρεβίθια
- Βόειο κρέας
- Σολομός
- Τόνος
- Τόφου
-
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι μία από τις καλύτερες βιταμίνες για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας. Μάλιστα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ασθένειες. Η βιταμίνη C λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προστατεύσει το σώμα μας από τις τοξίνες που προκαλούν φλεγμονή.
Η τακτική λήψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη για καλή υγεία, καθώς το σώμα μας δεν την παράγει από μόνο του.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν:
- Πιπεριές
- Εσπεριδοειδή
- Λαχανίδα (κέιλ)
-
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D δεν βοηθά μόνο το σώμα να αμυνθεί ενάντια σε λοιμώξεις. Προάγει επίσης τη θεραπεία. Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να καθυστερήσει την ικανότητα ενός ιού να αναπαραχθεί, να μειώσει τη φλεγμονή και να αυξήσει τα επίπεδα των Τ-κυττάρων.
Λαμβάνουμε βιταμίνη D από τροφές όπως:
- Λιπαρά ψάρια
- Κονσερβοποιημένα ψάρια, όπως σαρδέλες και τόνος
- Κρόκοι αβγών
- Μανιτάρια
Δεν υπάρχουν βέβαια πολλά τρόφιμα που να είναι καλές πηγές βιταμίνης D. Το σώμα μας ωστόσο παράγει φυσικά βιταμίνη D όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο, επομένως η καθημερινή έκθεση με την απαραίτητη προστασία, μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
-
Βιταμίνη E
Η βιταμίνη E είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη E είναι από τα πιο αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά για την ανοσοποιητική μας λειτουργία. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθά στο να διατηρούνται τα Τ-κύτταρα σε άριστη κατάσταση.
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη E, περιλαμβάνουν:
- Σπόροι ηλίανθου
- Αμύγδαλα
- Μπρόκολο
- Αβοκάντο
-
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές τον χαρακτηρίζουν ως τον «φύλακα» του ανοσοποιητικού, καθώς είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων του.
Προτιμήστε:
- Οστρακοειδή
- Άπαχο βοδινό κρέας
- Σπόρους κολοκύθας
- Στήθος γαλοπούλας
-
Σελήνιο
Το σελήνιο είναι σαν ένα ισχυρό δίδυμο για την υγεία μας. Δεν ενεργοποιεί μόνο το ανοσοποιητικό όταν υπάρχει απειλή, αλλά επίσης «λέει» στο σύστημα πότε να μειώσει την ένταση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να το προστατεύσει από την υπερλειτουργία και επομένως από τη χρόνια φλεγμονή και αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και η ψωρίαση.
Καλές πηγές σεληνίου περιλαμβάνουν:
- Βραζιλιάνικα καρύδια
- Τόνος
- Τυρί κότατζ