Κοτόπουλο με δαμάσκηνα
Ένα ζεστό, αρωματισμένο πιάτο με σαφράν Κοζάνης και δαμάσκηνα, που θα κερδίσει τις εντυπώσεις των καλεσμένων σε κάθε τραπέζι.
Υλικά
- 8 μπούτια κοτόπουλου, χωρίς πέτσα
- Μια πρέζα σαφράν Κοζάνης
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1½ κ.σ. γλυκιά πάπρικα
- 20 αποξηραμένα δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
- 1 κ.γ. αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Βάλε τα μπούτια κοτόπουλου σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό και το σαφράν. Φέρε σε βρασμό, έπειτα χαμήλωσε τη φωτιά και βράσε σε χαμηλή ένταση για 10-15 λεπτά. Σούρωσε το κοτόπουλο, κρατώντας τον ζωμό.
Βήμα 2ο
Ζέστανε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και σοτάρισε τα κρεμμύδια απαλά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ.
Βήμα 3ο
Πρόσθεσε την πάπρικα και μαγείρεψε για 2 λεπτά. Ρίξε τα μπούτια κοτόπουλου, περίπου 700 ml από τον ζωμό του μαγειρέματος και τα δαμάσκηνα. Αλάτισε και πιπέρωσε. Άφησε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί καλά το φαγητό.
Βήμα 4ο
Αν η σάλτσα είναι πολύ νερουλή, βγάλε το κοτόπουλο, τα δαμάσκηνα και τα κρεμμύδια με τρυπητή κουτάλα και διατήρησέ τα ζεστά. Άφησε τον ζωμό να βράσει λίγο ακόμη για να συμπυκνωθεί, έτσι ώστε να μείνει λίγη σάλτσα για να σερβίρεις πάνω από κάθε μερίδα.