Extra tip: Πρόσθεσε λίγο χυμό λεμονιού ή λάιμ στο τέλος για φρεσκάδα. Για εναλλακτικές γεύσεις, μπορείς να προσθέσεις ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα, ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό, ή κολοκυθάκια ψητά.
Σαλάτα με κολοκύθα
Η ιδιαίτερη αυτή σαλάτα, στην οποία επικρατεί η γλυκιά γεύσης της κολοκύθας, μπορεί να συνοδευτεί με ψητό χαλούμι, σολομό ή κοτόπουλο φούρνου.
Υλικά
- 500 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη, χωρίς σπόρους και κομμένη σε κύβους 2 εκ.
- 350 γρ. καλαμπόκι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
- 400 γρ. φασόλια στραγγισμένα
- 50 γρ. μέλι
- ½-1 κ.γ. νιφάδες τσίλι (ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλεις)
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C/180°C με αέρα
Βήμα 2ο
Βάλε την κολοκύθα και το καλαμπόκι σε μεγάλο ταψί, σε μία στρώση.
Βήμα 3ο
Ράντισε με το ελαιόλαδο, ανακάτεψε να καλυφθούν καλά και πασπάλισε με ρίγανη και λίγο αλάτι.
Βήμα 4ο
Ψήσε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει και το καλαμπόκι να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
Βήμα 5ο
Όσο ψήνονται τα λαχανικά, βάλε το μέλι σε ένα μικρό κατσαρολάκι με τις νιφάδες τσίλι. Ζέστανέ το σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει ελαφρά και άφησέ το στην άκρη να «τραβήξει» το άρωμα.
Βήμα 6ο
Όταν το καλαμπόκι και η κολοκύθα είναι έτοιμα, άφησε το καλαμπόκι να κρυώσει για λιγα λεπτά.
Βήμα 7ο
Μετάφερε την κολοκύθα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα φασόλια. Πρόσθεσε το καλαμπόκι στο μπολ.
Βήμα 8ο
Ρίξε το καυτό μέλι με το τσίλι πάνω από το μείγμα και ανακάτεψε όσο είναι ακόμη ζεστό. Δοκίμασε και διόρθωσε το αλάτι ή το πιπέρι.
Βήμα 9ο
Άφησε τη σαλάτα να κρυώσει τελείως πριν τη βάλεις σε αεροστεγές δοχείο. Διατηρείται στο ψυγείο 3-5 ημέρες.