Το σώμα χρειάζεται βιταμίνες για να λειτουργεί σωστά και εύρυθμα καθ’όλη την διάρκεια της ζωής μας. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι προσλαμβάνετε αρκετές είναι να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.
Για να τα καταφέρετε, λοιπόν μπορείτε να δοκιμάσετε:
-
Επικεντρωθείτε σε μια μεγάλη ποικιλία από πολύχρωμα τρόφιμα
Η συμπερίληψη διαφόρων τροφίμων στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσλαμβάνετε φυσικά τις περισσότερες από τις βιταμίνες που χρειάζεστε.
Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς 2020-2025, μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνει ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής στο οποίο το 85% των θερμίδων που καταναλώνετε καλύπτει τις περισσότερες από τις διατροφικές σας ανάγκες.
Αυτό το είδος υγιεινού διατροφικού προγράμματος περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση τροφίμων από τις ακόλουθες ομάδες:
Λαχανικά:
- Σκούρα πράσινα λαχανικά
- Κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά
- Φασόλια, μπιζέλια ή φακές
- Αμυλούχα λαχανικά
Φρούτα:
- Ολόκληρα φρούτα ή τον χυμό τους χωρίς πρόσθετα.
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες:
- Κρέατα, πουλερικά ή αυγά
- Θαλασσινά
- Ξηροί καρποί και σπόροι
Δημητριακά ολικής άλεσης
Γαλακτοκομικά
Pro tip – Πολύχρωμες τροφές: Ένας τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε πολλά είδη βιταμινών είναι να συμπεριλαμβάνετε στην διατροφή σας τρόφιμα με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και υφών. Σκεφτείτε κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα, πράσινα και μπλε φρούτα και λαχανικά.
-
Επιλέξτε συγκεκριμένες τροφές ανάλογα με τις ανάγκες σας σε βιταμίνες
Ορισμένα τρόφιμα είναι γνωστό ότι αποτελούν εξαιρετικές πηγές πολλαπλών βιταμινών. Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε τις βιταμίνες που χρειάζεστε με λιγότερες θερμίδες.
Το μπρόκολο για παράδειγμα, εκτός από τις βιταμίνες C, K, A, περιέχει επίσης κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο ενώ τα αυγά περιέχουν τις βιταμίνες Α, D, E, K B1, B2, B5, B6, B7, B9, B12 αλλά και χολίνη.
Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, περιέχουν βιταμίνες C, E, K, B9 αλλά και κάλιο, ασβέστιο και σελήνιο. Τα μούρα από την άλλη, όπως βατόμουρα και μύρτιλα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα – ανάλογα με το είδος τους – σε βιταμίνες C, K, E, B6, B9 αλλά και κάλιο.
Τέλος, τα εσπεριεδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, το λάιμ, τα λεμόνια και το γκρέιπφρουτ, περιέχουν βιταμίνες C, B1, B3, B6, B9 αλλά και κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και χαλκό.