Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η φυματίωση παραμένει μια ασθένεια που σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από κάθε άλλο λοιμώδες νόσημα στον κόσμο, στοιχίζοντας περίπου 1,23 εκατομμύρια ζωές την χρονιά που μας πέρασε.
Οι θάνατοι από φυματίωση μειώθηκαν κατά 3% σε σχέση με το 2023, ενώ οι νέες περιπτώσεις υποχώρησαν κατά 2%, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΠΟΥ. Υπολογίζεται ότι 10,7 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αρρώστησαν από φυματίωση το 2024: 5,8 εκατομμύρια άνδρες, 3,7 εκατομμύρια γυναίκες και 1,2 εκατομμύρια παιδιά.
Η φυματίωση η πιο μολυσματική ασθένεια παγκοσμίως
Μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί, η φυματίωση προκαλείται από βακτήρια που προσβάλλουν συχνότερα τους πνεύμονες. Μεταδίδεται μέσω του αέρα όταν τα άτομα με φυματίωση βήχουν, φτερνίζονται ή φτύνουν.
Τώρα, οι νέες περιπτώσεις και οι θάνατοι από φυματίωση βρίσκονται σε πτωτική πορεία «για πρώτη φορά από την πανδημία της covid-19», η οποία είχε διαταράξει τις υπηρεσίες υγείας, δήλωσε η Tereza Kasaeva, επικεφαλής του τμήματος του ΠΟΥ για τον HIV, τη φυματίωση, την ηπατίτιδα και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
«Ενώ οι επίμονοι παράγοντες που τροφοδοτούν την επιδημία, απειλούν να ανατρέψουν την πρόοδο, με δεσμεύσεις, διαρκείς επενδύσεις και παγκόσμια αλληλεγγύη, μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση και να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον αρχαίο δολοφόνο» πρόσθεσε η ίδια.
Ποια χώρα επιβαρύνθηκε περισσότερο
Πέρυσι, οκτώ χώρες αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων φυματίωσης παγκοσμίως. Αυτές ήταν η Ινδία (25%), η Ινδονησία (10%), οι Φιλιππίνες (6,8%), η Κίνα (6,5%), το Πακιστάν (6,3%), η Νιγηρία (4,8%), η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (3,9%) και το Μπαγκλαντές (3,6%).
Οι πέντε κύριοι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην επιδημία είναι ο υποσιτισμός, η λοίμωξη από τον ιό HIV, ο διαβήτης, το κάπνισμα και οι διαταραχές χρήσης αλκοόλ.