Φθινοπωρινή σαλάτα για πρωινό
Αυτή η φθινοπωρινή σαλάτα, γεμάτη από βιταμίνες αλλά και με υπέροχη γεύση, είναι μία πολύ καλή ιδέα για ένα υγιεινό πρωινό.
Υλικά
- Για τη σαλάτα:
-
3 φλ. ψιλοκομμένη κολοκύθα
-
½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
-
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
-
Μια πρέζα θαλασσινό αλάτι
-
Μείγμα πράσινων φύλλων ή baby σπανάκι
-
½ πράσινο μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες
-
½ αβοκάντο, κομμένο σε κύβους ή φέτες
-
¼ φλ. κόκκινο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
-
2 κουταλιές της σούπας καρύδια, ελαφρώς καβουρδισμένα
- 2 αυγά, μαγειρεμένα όπως προτιμάς (ποσέ ή βραστά)
- Για τη σως με αβοκάντο και βαλσάμικο:
-
¼ φλ. βαλσάμικο ξίδι
-
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο μαϊντανό
-
2 κουταλάκια του γλυκού μηλόξιδο
-
2 κουταλάκια του γλυκού καθαρό σιρόπι σφενδάμου
-
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
-
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
-
¼-½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
-
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
-
Μια πρέζα καγιέν (προαιρετικά)
-
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (1 κουταλιά θα χρησιμοποιηθεί για το σοτάρισμα του σκόρδου)
-
½ αβοκάντο
-
2-4 κουταλιές της σούπας νερό (ή περισσότερο, ανάλογα με την υφή που προτιμάς)
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Για τη σως σοτάρισε το ψιλοκομμένο σκόρδο με 1 κουταλιά ελαιόλαδο μέχρι να αρχίσει να αναδύει άρωμα. Σβήσε τη φωτιά και άφησέ το να κρυώσει λίγο. άλε το σοταρισμένο σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το νερό) στο μπλέντερ. Χτύπησε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ο μαϊντανός πρέπει να ψιλοκοπεί καλά, αλλά η σως θα είναι αρκετά πηχτή. Πρόσθεσε σταδιακά το νερό (ξεκινώντας με 2 κουταλιές) μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή ρευστότητα. Συνήθως 3–4 κουταλιές είναι ιδανικές. Άφησε τη σως στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσεις.
Βήμα 2ο
Ανάμειξε την κολοκύθα με το λάδι, την κανέλα και το αλάτι σε ένα ταψί. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει. Βγάλε από το φούρνο και άφησέ τη να κρυώσει λίγο.
Βήμα 3ο
Γέμισε ένα μεγάλο μπολ με πράσινα φύλλα ή σπανάκι. Πρόσθεσε την ψητή κολοκύθα, τις φέτες μήλου, το αβοκάντο, το κόκκινο κρεμμύδι και τα καρύδια.
Βήμα 4ο
Για το σερβίρισμα μοίρασε τη σαλάτα σε δύο μπολ. Τοποθέτησε από ένα αυγό πάνω σε κάθε σαλάτα. Ράντισε με τη σως από αβοκάντο και βαλσάμικο και απόλαυσε!