Τα αντιοξειδωτικά είναι από τα πιο σημαντικά «όπλα» που διαθέτει ο οργανισμός μας. Προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και της μακροζωίας. Πέρα από το πασίγνωστο ρόδι, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που ξεχωρίζουν για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση. Mια χρωματιστή και ποικίλη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσουμε όλες τις ευεργετικές ενώσεις που συνεργάζονται για το καλό της καρδιάς, του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

9 τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που αξίζει να βάζετε πιο συχνά στο πιάτο σας

1. Μύρτιλα – Ο «βασιλιάς» των αντιοξειδωτικών

Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που χαρίζουν το βαθύ μπλε χρώμα τους. Έρευνες δείχνουν ότι βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης και στην προστασία από καρδιοπάθειες. Η τακτική τους κατανάλωση μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση του εγκεφάλου και να ενισχύσει τις γνωστικές λειτουργίες.

2. Βατόμουρα – Μικρά αλλά φουλ δυναμωτικά 

Τα βατόμουρα προσφέρουν ανθοκυανίνες, βιταμίνη C και ελαγικό οξύ – ένας συνδυασμός που ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι συχνά έχουν ακόμη μεγαλύτερη συνολική αντιοξειδωτική αξία από τα μύρτιλα.

3. Καρύδια – Προστάτες του εγκεφάλου και της καρδιάς

Τα καρύδια ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε. Αυτές οι ενώσεις προστατεύουν τα λιπαρά του οργανισμού από οξείδωση. Λόγω των ωμέγα-3 λιπαρών τους, τα καρύδια αποτελούν επίσης εξαιρετική επιλογή για τη στήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας και της υγείας των αγγείων.

4. Μαύρη σοκολάτα – Η γλυκιά αντιοξειδωτική απόλαυση

Η μαύρη σοκολάτα με 70–85% κακάο είναι πλούσια σε φλαβανόλες, οι οποίες βελτιώνουν την κυκλοφορία, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και περιορίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Όσο λιγότερο επεξεργασμένη, τόσο καλύτερη. Μερικά τετραγωνάκια μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη χωρίς υπερβολές.

5. Πεκάν – Υψηλή προστασία

Τα πεκάν είναι πλούσια σε ελαγικό οξύ και φλαβονοειδή, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από την οξείδωση της κακής χοληστερόλης. Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών και «καλών» λιπαρών τα καθιστά ιδανικό σνακ για την καρδιά.

6. Αγκινάρες – Η αποτοξινωτική υπερτροφή

Οι αγκινάρες περιέχουν ισχυρές ενώσεις που ενισχύουν τη φυσική αποτοξινωτική δράση του ήπατος. Επιπλέον, είναι πλούσιες σε ινουλίνη, ένα πρεβιοτικό που τρέφει το μικροβίωμα του εντέρου.

7. Κράνμπερι- Πολλαπλά οφέλη

Τα κράνμπερι είναι ιδανικά για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C και φλαβονοειδή που ενισχύουν την καρδιά και το ανοσοποιητικό.

8. Goji Berries – Προστασία για μάτια και δέρμα

Τα goji berries οφείλουν το έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα τους στη ζεαξανθίνη και τη β-καροτίνη, που προστατεύουν τα μάτια από οξειδωτικό στρες και UV ακτινοβολία. Περιέχουν επίσης πολυσακχαρίτες που ενισχύουν την ανοσολογική λειτουργία.

9. Πράσινο τσάι–Η διαχρονική επιλογή

Το πράσινο τσάι είναι ίσως η πλουσιότερη πηγή EGCG — μιας κατεχίνης που μειώνει τη φλεγμονή, προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου και μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό. Η τακτική κατανάλωσή του σχετίζεται επίσης με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.