Το να καταναλώνουμε καθημερινά 3 μεγάλα γεύματα, αντί να τσιμπολογάμε διαρκώς μέσα στη μέρα είναι προτιμότερο για την υγεία μας, προειδοποιούν επιστήμονες.

Ολλανδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη σνακ αυξάνουν το ενδοκοιλιακό λίπος, σε αντίθεση με την κατανάλωση μεγαλύτερων μερίδων από τα κυρίως γεύματα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε από 36 αδύνατους άνδρες να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη δίαιτα υψηλή σε θερμίδες για διάστημα 6 εβδομάδων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξετάζει το κατά πόσον η κατανάλωση πολλών σνακ μέσα στην ημέρα είναι πιο βλαβερή για την υγεία μας από το να έχουμε τακτικά μεγάλα γεύματα.

Η έρευνα ουσιαστικά βρήκε ότι μια διατροφή υψηλή σε θερμίδες που περιλαμβάνει συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα αυξάνει τη χοληστερόλη στο συκώτι, καθώς και το λίπος γύρω από τη μέση. Αντίθετα, η αύξηση της ποσότητας των κυρίως γευμάτων δεν είχε τέτοια αποτελέσματα.

Παλιότερη έρευνα είχε συσχετίσει την παχυσαρκία με τη συσσώρευση ενδοκοιλιακού λίπους και λίπους στο συκώτι, με αποτέλεσμα να καθιστά τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD) μια από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες ασθένειες στο συκώτι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μειώνοντας τα σνακ και ενθαρρύνοντας 3 ισορροπημένα γεύματα μέσα στην ημέρα, μπορεί να μειωθεί σε βάθος χρόνου η επικράτηση της NAFLD.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, τα παιδιά προσλαμβάνουν σχεδόν το ¼ των θερμίδων που καταναλώνουν καθημερινά, από σνακ πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη.