Η διατροφή DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) περιλαμβάνει ποικίλες διατροφικές προσεγγίσεις για την μείωση της υπέρτασης, με επιστημονικά ευρήματα να υποστηρίζουν ότι κάνει πολλά περισσότερα από την μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς συμβάλλει στην απώλεια βάρους, την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη και τη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης.

Τι περιλαμβάνει η δίαιτα DASH

Η δίαιτα DASH, που αναπτύχθηκε από τo Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH), αποτελεί μια δίαιτα με ελεγχόμενες θερμίδες που περιλαμβάνει πληθώρα φρούτων και λαχανικών, καθώς και καθημερινές μερίδες προϊόντων ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά και άπαχο κρέας όπως και περιορισμένες ποσότητες γλυκών και λιπαρών.

Ο συγκεκριμένος αριθμός μερίδων εξαρτάται από το πόσες θερμίδες θέλετε να καταναλώνετε καθημερινά. Ενδεικτικά οι μερίδες ενός προγράμματος διατροφής DASH, περιλαμβάνουν:

  • Φρούτα: 4 έως 5
  • Λαχανικά: 4 έως 5
  • Γαλακτοκομικά: 2 έως 3 μερίδες με χαμηλά λιπαρά ή και καθόλου
  • Δημητριακά: 2 έως 3 (τουλάχιστον οι μισοί από τους οποίους πρέπει να είναι ολικής άλεσης)
  • Κρέας / ψάρι: 2 (άπαχα κομμάτια κρέατος, πουλερικά χωρίς πέτσα)
  • Φασόλια / ξηροί καρποί: 4 έως 5 μερίδες (εβδομαδιαία)
  • Γλυκά: 2 έως 4 μερίδες (εβδομαδιαία)

Μειώνουμε την πίεση φυσικά

Μερικοί μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση φυσικά, περιλαμβάνουν:

Περπάτημα, η καλύτερη άσκηση

Η άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να υιοθετήσετε για να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η τακτική άσκηση ενδυναμώνει την καρδιά, κάνοντας πιο αποτελεσματική την άντληση αίματος, γεγονός που μειώνει την πίεση στις αρτηρίες σας.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το χρόνιο άγχος, μπορεί να οδηγήσει το σώμα να βρίσκεται σε μία συνεχή αντίδραση πάλης ή φυγής, αντίδραση που σε φυσικό επίπεδο μεταφράζεται σε ταχύτερο καρδιακό ρυθμό και συσσωρευμένα αιμοφόρα αγγεία.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να ακούσετε λίγη χαλαρωτική μουσική ή να κάνετε ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις σας απολαμβάνοντας την αγαπημένη σας σειρά.