«Στους άνδρες η υψηλή αρτηριακή πίεση χαρακτηρίζεται υπέρταση ενώ στις γυναίκες συνήθως μεταφράζεται και μάλιστα εσφαλμένα ως στρες ή ως εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα» αναφέρει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Angela Maas, διευθύντρια στο Women’s Cardiac Health Programme στο επιστημονικό άρθρο για την καλύτερη αντιμετώπιση της υπέρτασης στις γυναίκες.

«Γνωρίζουμε ότι η αρτηριακή πίεση αντιμετωπίζεται λιγότερο καλά στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, γεγονός που τις θέτει σε κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, κάτι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με την σωστή και έγκυρη πρόληψη» επισημαίνει.

Τα συμπτώματα της υπέρτασης στις γυναίκες

«Η ζωή μιας γυναίκας παρέχει ενδείξεις που μας προειδοποιούν όχι μόνο για την υπέρταση αλλά και για τον αυξημένο κίνδυνο άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Πρέπει να αξιολογήσουμε τις γυναίκες ασθενείς διαφορετικά από τους άνδρες και όχι μόνο να ρωτήσουμε για την υψηλή χοληστερόλη. Αυτό θα μας επιτρέψει να ταξινομήσουμε τις μεσήλικες γυναίκες ως υψηλού κινδύνου ή χαμηλότερου κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η προεκλαμψία συνδέεται με τετραπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και υπέρτασης και διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι γυναίκες με πρώιμη φυσική εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι αυτοάνοσες φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος είναι πιο συχνές στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες και αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο περίπου κατά την εμμηνόπαυση.

Πώς θα την αντιμετωπίσουμε

«Υπάρχουν πολλές φάσεις στην ζωή μιας γυναίκας τις οποίες θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να εντοπίσουμε γυναίκες που ανήκουν σε υποομάδες υψηλού κινδύνου» επισημαίνει η καθηγήτρια Angela Maas.

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η υπέρταση μπορεί να εμφανιστεί όταν μια γυναίκα εισέρχεται στην εμμηνόπαυση ενώ σχετίζεται και με την εκδήλωση άνοιας πολλές δεκαετίες αργότερα. Εάν η αρτηριακή πίεση δεν αντιμετωπιστεί όταν οι γυναίκες είναι γύρω στα σαράντα με πενήντα έτη, τότε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, καθώς στην ηλικία των εβδομήντα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί» καταλήγει.