Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων από επεξεργασμένο αλεύρι, όπως αυτό που υπάρχει στα κρουασάν και το λευκό ψωμί, σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμα και πρόωρου θανάτου.

Κρουασάν και λευκό ψωμί..

Η μελέτη Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) εξέτασε δίαιτες από διαφορετικούς πληθυσμούς σε χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος σε όλο τον κόσμο.

Πάνω από 16 χρόνια ανάλυσης 137.130 συμμετεχόντων σε 21 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά έδειξαν ότι η πρόσληψη εξευγενισμένων σπόρων και πρόσθετων σακχάρων έχει αυξηθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών.

Οι κόκκοι κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες:

  • Εξευγενισμένοι κόκκοι.
  • Μη εξευγενισμένοι κόκκοι.
  • Λευκό ρύζι.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος;

Οι εξευγενισμένοι κόκκοι περιελάμβαναν προϊόντα φτιαγμένα με ραφιναρισμένο (π.χ. λευκό) αλεύρι, όπως λευκό ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού, κράκερ και προϊόντα αρτοποιίας, επιδόρπια που περιέχουν εξευγενισμένους κόκκους.

Οι μη εξευγενισμένοι κόκκοι περιελάμβαναν αλεύρι ολικής άλεσης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ύπαρξη περισσότερων από επτά μερίδων εξευγενισμένων κόκκων ανά ημέρα συσχετίστηκε με 27% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, 33% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και 47% μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο δεν βρέθηκαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία με την κατανάλωση ολικής αλέσεως ή λευκού ρυζιού.