Όταν θέλετε να χάσετε βάρος, υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας. Όλες όμως περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης. Από εκεί και πέρα, η ικανότητά σας να χάνετε βάρος καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το αρχικό σας βάρος (οι πιο υπέρβαροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αρχικά μεγαλύτερη μείωση βάρους), το πόσο πιστά ακολουθείτε το πρόγραμμα αδυνατίσματός σας και το πόσο απότομο είναι το θερμιδικό έλλειμμα που εξασφαλίζετε. Σε κάθε περίπτωση, το «κλειδί» για να αδυνατίζετε είναι να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής, εξασφαλίζοντας έτσι θερμιδικό έλλειμμα.

Η απλή μορφή άσκησης που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Η γυμναστική αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να αυξήσετε τις θερμίδες που καίει ο οργανισμός σας, ενώ παράλληλα σας βοηθά να διατηρείτε τη μυϊκή σας μάζα καθώς χάνετε λίπος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν γυμναστείτε μερικές φορές θα πρέπει να περιμένετε διαφορά στο βάρος και τη φυσική σας κατάσταση. Προκειμένου να σημειώσετε βελτίωση, θα πρέπει να γυμνάζεστε τακτικά και η άσκηση να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρείτε μια μορφή άσκησης που σας ευχαριστεί και εντάσσεται εύκολα στο πρόγραμμά σας.

Το περπάτημα είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αυξήσετε την καύση θερμίδων του οργανισμού σας και κατ’ επέκταση να ενισχύσετε το αδυνάτισμά σας.

Δεδομένου ότι χρειάζεστε μόνο ένα ζευγάρι άνετα αθλητικά παπούτσια και όχι συγκεκριμένες οδηγίες, διαπιστευμένο γυμναστή ή μια συγκεκριμένη τοποθεσία, είναι εύκολο να εντάξετε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας, όπου κι αν βρίσκεστε. Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να τρέχουν, να σηκώνουν βάρη ή να είναι συνεπείς στις προπονήσεις τους. Το περπάτημα από την άλλη μπορεί να ενταχθεί σε οποιοδήποτε μέρος της ημέρας σας, είτε είναι νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα. Και παρόλο που μπορείτε πάντα να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας, το περπάτημα είναι κάτι που ξέρετε ήδη να κάνετε οπότε δεν απαιτεί περίπλοκες οδηγίες.

Μάλιστα, επειδή είναι μια ήπια μορφή άσκησης το περπάτημα δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα το σώμα σας. Έτσι, εάν κάνετε παράλληλα άλλες μορφές άσκησης, η απόδοσή σας σε αυτές δεν θα επηρεαστεί από το περπάτημα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να το προσθέσετε στην καθημερινότητά σας χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την κύρια προπόνησή σας.

Fitness tips για να δείτε αποτέλεσμα από το περπάτημα

-Ανεβάστε ένταση

Για να θεωρηθεί το περπάτημα αποτελεσματική προπόνηση, θα πρέπει να ανεβάζετε ρυθμό. Άλλωστε, βασική προϋπόθεση για να κάνετε πράγματι μια cardio προπόνηση είναι να ανεβάσετε τον καρδιακό σας παλμό. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 60% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού σας και αυτός ο αριθμός εξαρτάται από την ηλικία σας. Για να υπολογίσετε τον μέγιστο καρδιακό σας ρυθμό, αφαιρέστε την ηλικία σας από 220.

-Αλλάξτε διαδρομή

Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να έχετε βρει μια διαδρομή που σας αρέσει και να μένετε πιστοί σε αυτή, έτσι όμως το σώμα σας προσαρμόζεται σε αυτή και δεν βρίσκει το περπάτημα το ίδιο απαιτητικό. Επομένως, βάλτε στόχο να αλλάζετε διαδρομή μερικές ημέρες την εβδομάδα. Περπατήστε, για παράδειγμα, σε ένα μονοπάτι με ανηφορική κλίση, περπατήστε στην παραλία ή περιπλανηθείτε στο πάρκο της γειτονιάς σας. Έτσι, θα γυμνάζετε διαφορετικές ομάδες μυών και παράλληλα θα ανανεώσετε την προπόνησή σας.

-Κρατήστε χρόνους

Ακόμη κι αν αλλάξετε διαδρομή, μπορεί να καταλήξετε να περπατάτε την ίδια απόσταση στους ίδιους χρόνους. Κι ενώ μια απόσταση ή ένας ρυθμός μπορεί να σας δυσκολεύουν αρχικά, καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται, δεν θα συνεχίσουν να λειτουργούν το ίδιο. Γι’ αυτό φροντίστε να αλλάζετε την απόσταση που διανύετε αλλά και παράλληλα να αυξάνετε τον ρυθμό σας.