Γνωρίζουμε ήδη ότι οι ξηροί καρποί συνοδεύονται από πολλά οφέλη στην υγεία, τροφοδοτώντας μας με φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, οι ξηροί καρποί φαίνεται να βοηθούν και στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερίνης, κάτι που μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία μας. Και σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, ειδικά τα πεκάν μπορεί να έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν την ολική χοληστερίνη, τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL χοληστερίνη) και τα τριγλυκερίδια, ειδικά σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 52 συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες για μια περίοδο 8 εβδομάδων. Η πρώτη ομάδα έπαιρνε περίπου 470 θερμίδες από πεκάν την ημέρα μαζί με την κανονική της διατροφή, η δεύτερη ομάδα έτρωγε ακόμη περισσότερα πεκάν αντικαθιστώντας τη συνηθισμένη θερμιδική της πρόσληψη και η τρίτη ομάδα λειτούργησε ως ομάδα ελέγχου χωρίς να τρώει καθόλου πεκάν.

Μετά την περίοδο των 8 εβδομάδων, η πρώτη και η δεύτερη ομάδα είδαν και οι δύο μείωση στα τριγλυκερίδια και στη χοληστερίνη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (το «κακό» είδος χοληστερίνης).

Αν και χρειάζεται ακόμη να γίνει περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα, αυτά τα ευρήματα σχετικά με τα πεκάν και την υγεία της καρδιάς είναι σημαντικά, με τους συγγραφείς της μελέτης να δηλώνουν ότι ακόμη και η μικρότερη μείωση της χοληστερίνης μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Αυτή η μελέτη δίνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σχετικά με τα πεκάν και την υγεία της καρδιάς, αλλά οι ξεχωριστές ιδιότητες των πεκάν που συμβάλλουν σε αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη απολύτως σαφείς.

Οι ξηροί καρποί γενικά έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη στην υγεία λόγω των καλών λιπαρών, των αμινοξέων, της βιταμίνης Ε, του καλίου και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια πιθανή εξήγηση για τα ευρήματα της έρευνας για τα πεκάν.

Ενώ υπάρχουν ακόμη περισσότερα να μάθουμε για τα πεκάν και την επίδρασή τους στη χοληστερίνη και την υγεία της καρδιάς, μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής που βελτιώνει τη χοληστερίνη.