Οι ερωτικές μας σχέσεις έχουν βαθύ αντίκτυπο στις πεποιθήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Οι στόχοι, οι ανάγκες και τα θέλω μας αλλάζουν σταδιακά καθώς εξελισσόμαστε με τον άνθρωπό μας. Όσο λοιπόν δυνατός και ανεξάρτητος κι αν είναι ένας άνθρωπος, ένας χωρισμός είναι ένα οδυνηρό συναίσθημα αφού πάνω απ’ όλα απαιτεί  να «ξαναβρούμε» το ποιοι είμαστε και το τι πραγματικά θέλουμε.

Tips αυτοφροντίδας μετά τον χωρισμό

Μην το «κρατάτε μέσα σας»

Είναι ωφέλιμο να μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας μετά τον χωρισμό. Αυτό που νιώθετε μπορεί να είναι τόσο έντονο που να φοβάστε να το εκφράσετε δημόσια. Παραμείνετε σε ένα οικείο περιβάλλον που σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια και εκφράστε ό,τι αισθάνεστε. Φωνάξτε, κλάψτε, ξεσπάστε και αφήστε το γενικά «να βγει από μέσα σας».  Είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει αυτή η ανάγκη και καλό θα ήταν να μην την συγκρατήσετε μα να την εκτονώσετε.

Μουσική στο «Λα μινόρε»

Η λυπητερή μουσική μπορεί να νιώθετε πως σας «ξυπνά» επίπονες αναμνήσεις, αλλά στην πραγματικότητα «εξομαλύνει» τη θλίψη που νιώθετε και σας βοηθά να συνειδητοποιήσετε πως δεν είστε μόνοι. Ακούστε τα αγαπημένα σας λυπητερά τραγούδια στη διαπασών χωρίς ενοχές και «δεύτερες σκέψεις» για το πώς θα σας χαρακτηρίσουν οι γείτονες..

Συζητήστε το

Οι καλοί φίλοι και συγγενείς είναι εκεί για τις χαρές και τις λύπες μας. Εμπιστευτείτε τους κοντινούς σας ανθρώπους και σύντομα θα αποκτήσετε μια διαφορετική οπτική της κατάστασης αφού θα αρχίσετε να την αντιμετωπίζετε πιο αποστασιοποιημένα.

Η «αγκαλιά» ενός βιβλίου

Ένας προτεινόμενος τρόπος για να αισθανθείτε πιο ήρεμοι είναι να διαβάσετε βιβλία που έχουν να κάνουν με χωρισμό. Είναι βέβαιο πως το περιεχόμενο τους θα σας βοηθήσει να «επανεκκινήσετε τα λογικά κέντρα» του εγκεφάλου σας που η συναισθηματική σας κατάσταση ίσως έχει «θολώσει». Γιατί να μην αποτυπώσετε κι εσείς οι ίδιοι τις δικές σας σκέψεις σε ένα χαρτί καθώς διαβάζετε; Το να γράφουμε και να διαβάζουμε είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος να «οδηγηθούμε» στην συναισθηματική μας «απελευθέρωση».

Καλός ύπνος, καλό φαγητό και άθληση

Όσο δελεαστικό κι αν είναι σε μια τέτοια φάση της ζωής σας να σταματήσετε το γυμναστήριο, να τρώτε μόνο σοκολάτες και πατατάκια και να κάνετε τη νύχτα, μέρα, μην υποκύψετε!  Τώρα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για να τηρήσετε ένα υγιεινό πρόγραμμα στη ζωή σας. Κοιμηθείτε αρκετά για να είστε ξεκούραστοι. Αποφύγετε όσο μπορείτε το junk food και «ξεσπάστε» τα έντονα συναισθήματά σας σε.. αθλητικές δραστηριότητες. Όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται, το να παραμείνετε υγιείς, θα επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης της συναισθηματικής σας πληγής.

Περιποίηση

Το να περιποιούμαστε τον εαυτό μας μπορεί πολλές φορές να φαντάζει «πολυτέλεια» σε μια γεμάτη υποχρεώσεις καθημερινότητα. Κάντε μια παύση και φροντίστε το σώμα και την εμφάνισή σας. Αγοράστε ρούχα, αξεσουάρ, περιποιηθείτε το πρόσωπο, τα νύχια, τα μαλλιά σας. Οτιδήποτε ενισχύει την αυτοπεποίθηση σας είναι σημαντικό να μην το «αφήνετε πίσω».

Νέες γνωριμίες

Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη κατά μέσο όρο τρεις έως έξι μήνες για να «επανέλθουμε» πλήρως από έναν χωρισμό και να «προχωρήσουμε» σε καινούργιες γνωριμίες. Μην βιαστείτε φυσικά και μην εκβιάσετε καταστάσεις. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και στις νέες σας συναναστροφές ώστε να είστε σε θέση να «βλέπετε» τα πράγματα πιο καθαρά και πιο ισορροπημένα.

Όχι στα «πισωγυρίσματα»

Όσο κι αν σας λείπει η επαφή με τον πρώην σύντροφό σας, να θυμάστε πως είστε σε περίοδο «αποτοξίνωσης»! Διακόψτε κάθε επικοινωνία για να καταφέρετε να «πάτε παρακάτω». Αυτό δεν σημαίνει πως με την πάροδο του χρόνου δεν θα πρέπει να επικοινωνήσετε. Στην αρχή όμως του χωρισμού, οι συνομιλίες ή οι συναντήσεις θα επιδεινώσουν τον ψυχικό σας πόνο.

Σε γενικές γραμμές, όταν αναρρώνετε από έναν χωρισμό, είναι σημαντικό να μην βιάζεστε. Στο τέλος, αφού δώσετε χρόνο και «χώρο» στον εαυτό σας, θα συνειδητοποιήσετε πως είστε πιο δυνατοί απ’ ότι πιστεύατε και η όλη διαδικασία δεν ήταν ένα τέλος μα μια νέα, γεμάτη ευκαιρίες, αρχή!