Αν ανήκουμε σε όσους βρίσκουν ότι τα επίπεδα της ενέργειάς τους είναι γενικά χαμηλά, τότε ο χειμώνας θα είναι ακόμα δυσκολότερος για εμάς, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν τους κρύους και σκοτεινούς μήνες δεν ευνοούν την ενέργεια ούτε και την καλή φυσική αλλά και ψυχική κατάστασή μας.

Παρ’ όλα αυτά όμως δεν μπορούμε να μπούμε σε χειμερία νάρκη, να κλειστούμε στο σπίτι μας και να αρνηθούμε να κάνουμε το οτιδήποτε μόνο και μόνο επειδή είναι χειμώνας.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που «στέλνει» το σώμα σας

Είναι αναγκαίο να καταφέρουμε να βρούμε πηγές ενέργειας και τρικ που θα μας βοηθήσουν να νιώθουμε σε φόρμα για όσο γίνεται περισσότερο. Κάποια από αυτά ίσως τα ξέρουμε ήδη αλλά πιθανώς τείνουμε να τα ξεχνάμε.

Τρώμε κάθε τρεις ώρες

Ενας καλός τρόπος για να διατηρήσουμε την ενέργειά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι να τρώμε τακτικά γεύματα και υγιεινά σνακ κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες, αντί για ένα μεγάλο γεύμα μία ή δύο φορές την ημέρα. Κατά προτίμηση επιλέγουμε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που μας χορταίνουν καλύτερα και μας κάνουν να πεινάμε αργότερα.

Αντίθετα, όταν καταναλώνουμε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. γλυκά και γενικά τρόφιμα με πολλούς υδατάνθρακες), αυτά απορροφώνται γρήγορα και λίγο μετά την κατανάλωσή τους αρχίζουμε να νιώθουμε πως έχουμε τελικά λιγότερη ενέργεια από ό,τι πριν τα φάμε.

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ξηρούς καρπούς και υγιεινά έλαια, όπως το ελαιόλαδο.

Επίσης, μια πολύ καλή πηγή ενέργειας με εξαιρετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, και ως εκ τούτου πολύ καλή επιλογή και για να ξεκινάμε την ημέρα μας, είναι οι πρωτεΐνες (π.χ. ένα πρωινό που να περιλαμβάνει αβγά θα μας βοηθήσει να είμαστε γεμάτοι ενέργεια).

Αναζητάμε το φως

Ο οργανισμός μας είναι προγραμματισμένος να λειτουργεί με βάση το φως. Ετσι το να εκτιθέμεθα στο πρωινό φως μάς βοηθάει να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας κάθε πρωί.

Αυξάνουμε καθημερινά την άσκηση που κάνουμε

Μπορεί να αισθανόμαστε ότι η άσκηση είναι το τελευταίο πράγμα που έχουμε στο μυαλό μας, όταν είμαστε κουρασμένοι και νιώθουμε ότι η ενέργειά μας μάς έχει εγκαταλείψει.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα η τακτική άσκηση θα μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο κουρασμένοι μακροπρόθεσμα, άλλωστε θα βοηθήσει και στο να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου μας.

Επίσης, δίνει στα κύτταρά μας περισσότερη ενέργεια για να κάψουν και κυκλοφορεί καλύτερα το οξυγόνο στον οργανισμό, οπότε έχουμε τελικά περισσότερη ενέργεια. Ακόμα και ένας μόνο 15λεπτος περίπατος μπορεί να μας δώσει ενεργειακή ώθηση, και τα οφέλη, όπως είναι εύλογο, αυξάνονται με πιο συχνή σωματική δραστηριότητα.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε ασκούμενοι λίγο στην αρχή και σταδιακά να αυξήσουμε την ποσότητα της άσκησής μας στο επόμενο διάστημα εβδομάδων και μηνών μέχρι να φτάσουμε στον συνιστώμενο – από τους ειδικούς – στόχο των 2 ωρών και 30 λεπτών αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης, όπως ποδηλασία ή γρήγορο περπάτημα, κάθε εβδομάδα.

Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η οποία συμβάλλει στην ανύψωση της διάθεσης.

Ακόμα προτιμότερο, σύμφωνα με τις έρευνες, είναι να επιλέγουμε να ασκούμαστε στην ύπαιθρο, ώστε το φυσικό φως να βελτιώνει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική μας κατάσταση.

Διώχνουμε το περιττό βάρος

Αν «κουβαλάμε» υπερβολικό βάρος, αυτό μπορεί να είναι εξαντλητικό για τον οργανισμό μας. Επίσης, τα κιλά επιβαρύνουν επιπλέον την καρδιά μας, γεγονός που μπορεί να μας κουράσει. «Χάστε βάρος και θα νιώσετε πολύ πιο ενεργητικοί» είναι η προτροπή των ειδικών.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι, εκτός από την υγιεινή διατροφή, ο καλύτερος τρόπος για να χάσουμε βάρος και να το διατηρήσουμε είναι να είμαστε πιο δραστήριοι και να κάνουμε περισσότερη άσκηση.

Αποφεύγουμε το κάπνισμα

Ολοι ξέρουμε ότι το κάπνισμα απειλεί την υγεία μας.

Αλλά ίσως δεν γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα στην πραγματικότητα μας κλέβει ενέργεια προκαλώντας μας αϋπνία.

Η νικοτίνη του καπνού είναι διεγερτική, οπότε επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και διεγείρει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων που σχετίζονται με την εγρήγορση, καθιστώντας δυσκολότερο το να αποκοιμηθούμε, ανάμεσα σε άλλα προβλήματα.

Το ρίχνουμε στον ύπνο

Πολλοί άνθρωποι δεν κοιμόμαστε αρκετά ώστε να μπορούμε να παραμένουμε σε εγρήγορση και να έχουμε ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ας μην ξεχνάμε ότι για να κοιμόμαστε καλά χρειάζεται να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες: Να πηγαίνουμε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να σηκωνόμαστε το πρωί την ίδια ώρα κάθε μέρα, να αποφεύγουμε τους υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αφιερώνουμε χρόνο για να χαλαρώσουμε πριν πέσουμε για ύπνο.

Κηρύσσουμε τον πόλεμο στο στρες

Τα συναισθήματα που προκαλούνται από το άγχος καταναλώνουν τεράστια ποσά ενέργειας.

Θα πρέπει να έχουμε στον νου μας πως ό,τι μας χαλαρώνει ταυτόχρονα αυξάνει την ενέργειά μας. Κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει είναι να εισαγάγουμε χαλαρωτικές δραστηριότητες στην ημέρα μας.

Αυτές θα μπορούσαν να είναι το να γυμναζόμαστε στο γυμναστήριο, να κάνουμε γιόγκα ή τάι τσι, να ακούμε μουσική ή να διαβάζουμε ένα βιβλίο που μας ευχαριστεί, να περνάμε χρόνο με φίλους και αγαπημένους…

Επιλέγουμε να μιλάμε πολύ… στις συνεδρίες μας

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, οι οποίες βασίζονται στη συμβουλευτική ή στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κόπωσης ή της κούρασης που προκαλείται από το στρες, το άγχος ή τη χαμηλή διάθεση.

Μια συνάντηση με έναν ειδικό ψυχικής υγείας θα μας πείσει ότι αν ξεκινήσουμε συνεδρίες θα βελτιώσουμε τα επίπεδα της ενέργειάς μας και θα βελτιώσουμε τη διάθεσή μας, μειώνοντας και το στρες που νιώθουμε.

Αντί να αυξάνουμε, κόβουμε τον καφέ

Το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων συνιστά σε όσους αισθάνονται κουρασμένοι να κόψουν την καφεΐνη. Οι ειδικοί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η σταδιακή διακοπή της κατανάλωσης όλων των ροφημάτων καφεΐνης σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η καφεΐνη περιέχεται σε καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα, ενεργειακά ποτά, ορισμένα παυσίπονα και φυτικά φάρμακα.

Είναι πιθανό να συνειδητοποιήσουμε – αφού κόψουμε τελείως την καφεΐνη για έναν μήνα – ότι θα νιώθουμε πολύ λιγότερο κουρασμένοι τελικά χωρίς αυτήν, ακόμα κι αν πιστεύαμε πως ήταν η πηγή της ενέργειάς μας.

Στην αρχή είναι πιθανό να διαπιστώσουμε ότι η μη κατανάλωση καφεΐνης μάς προκαλεί πονοκεφάλους. Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να μειώσουμε πιο αργά την ποσότητα καφεΐνης που πίνουμε.

Μειώνουμε όσο γίνεται το αλκοόλ

Αν και μερικά ποτήρια κρασί το βράδυ μπορεί να μας βοηθήσουν να αποκοιμηθούμε πιο εύκολα, στην πραγματικότητα το αλκοόλ επιβαρύνει τον ύπνο μας και δεν μας κάνει καλό γιατί τελικά κοιμόμαστε λιγότερο βαθιά μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Το αποτέλεσμα είναι την επόμενη ημέρα να είμαστε κουρασμένοι, ακόμα και αν έχουμε καταφέρει να κοιμηθούμε οκτώ ολόκληρες ώρες για παράδειγμα.

Ο σκοπός μας θα πρέπει να είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο. Θα ξεκουραστούμε τελικά καλύτερα και θα έχουμε περισσότερη ενέργεια. Ακριβώς επειδή οι βλάβες που προκαλεί το οινόπνευμα είναι δοσοεξαρτώμενες, οι επίσημοι Οργανισμοί Υγείας έχουν θεσπίσει τα ανώτατα όρια επιτρεπτής κατανάλωσης αλκοόλ από υγιείς ενηλίκους.

Αυτά τα όρια θεωρούνται ασφαλή ώστε να μην προκληθούν μόνιμες βλάβες στον οργανισμό μας και ανέρχονται σε 14 μονάδες αλκοόλης την εβδομάδα, ενώ είναι κοινά για τους άνδρες και τις γυναίκες, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, όπου ήταν διαφορετικά ανάλογα με το φύλο

. Οι παραπάνω αριθμοί εκφράζουν το ανώτατο όριο αλκοόλ που μπορεί να καταναλώνει την εβδομάδα ένας υγιής ενήλικος. Το ιδανικό, εξηγούν οι ειδικοί, είναι αυτές οι δόσεις να κατανέμονται σε όλη την εβδομάδα και να αφήνει κανείς να περάσουν δύο με τρεις ημέρες χωρίς την κατανάλωση ποτού.

Πίνουμε πολύ νερό

Μερικές φορές αισθανόμαστε κουρασμένοι απλώς επειδή είμαστε ελαφρώς αφυδατωμένοι. Ενα ποτήρι νερό πάντα βοηθάει, ειδικά μετά την άσκηση.

Περιορίζουμε τις υποχρεώσεις μας

Ενας από τους κύριους λόγους για την κόπωση είναι η υπερκόπωση. Η υπερκόπωση μπορεί να περιλαμβάνει επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να εξορθολογήσουμε τον κατάλογο των δραστηριοτήτων που «πρέπει να φέρουμε σε πέρας».

Θέτουμε λοιπόν προτεραιότητες όσον αφορά τις πιο σημαντικές εργασίες, περιορίζουμε εκείνες που είναι λιγότερο σημαντικές και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε πρόσθετη βοήθεια στην εργασία μας, εάν είναι απαραίτητο.