Υπάρχει άλλος ένας λόγος για να τρώτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας. Μπορεί να αποτρέψουν τις πέτρες στα νεφρά από τα αναπτύσσονται επαναλαμβανόμενα. Οι πέτρες στα νεφρά έχουν επίσης σχέση με τη χρόνια νεφρική νόσο, την οστεοπόρωση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Για όσους αναπτύσσουν για πρώτη φορά, μαθαίνουν γρήγορα πόσο πόνο μπορούν να προκαλέσουν, με ορισμένους να τον συγκρίνουν με τον τοκετό. Ενώ η πιθανότητα επανεμφάνισης είναι 30 τοις εκατό εντός πέντε ετών.

Τα καλά νέα είναι ότι οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και κάλιο μπορεί να αποτρέψει μια δεύτερη «περιπέτεια».

Διαβάστε επίσης: Υγιές έντερο με τροφές ζύμωσης: Πώς θα τις βάλουμε στην διατροφή μας

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα ενός ερωτηματολογίου που στάλθηκε σε 411 ασθενείς που εμφάνισαν συμπτωματικές πέτρες στα νεφρά για πρώτη φορά με εκείνα μιας υγιούς ομάδας ελέγχου 384 ατόμων που επισκέφθηκαν μία από τις δύο κλινικές Mayo μεταξύ 2009 και 2018.

Οι πιθανότητες εμφάνισης συμπτωματικής πέτρας στα νεφρά για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα ευρήματα, αυξάνονται σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη υγρών, τα χαμηλά επίπεδα διαιτητικού ασβεστίου και καλίου και τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης και φυτικών αλάτων.

1 στους 6 αναπτύσσει άλλη πέτρα στα νεφρά εντός 5 ετών

Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη που εμφάνισαν πέτρες στα νεφρά για πρώτη φορά, 73 κατέληξαν σε άλλο επεισόδιο πέτρας στα νεφρά μέσα σε περίπου 4,1 χρόνια.

Όταν οι ερευνητές ερεύνησαν βαθύτερα, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι ο κοινός προγνωστικός ένοχος ήταν η διατροφή. Όσοι κατανάλωναν χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου και καλίου ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν πέτρες στα νεφρά κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

Αυτά τα διατροφικά ευρήματα μπορεί να έχουν ιδιαίτερη σημασία επειδή οι συστάσεις για την πρόληψη των νεφρικών λίθων έχουν βασιστεί κυρίως σε διατροφικούς παράγοντες που σχετίζονται με την πρώτη φορά και όχι με τον επαναλαμβανόμενο σχηματισμό.

Οι ασθενείς μπορεί να μην είναι πιθανό να προσαρμόσουν τη διατροφή τους για να αποτρέψουν μια εμφάνιση πέτρας στα νεφρά, αλλά είναι πιο πιθανό να το κάνουν αν μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υποτροπής.

Ποια τρόφιμα προλαμβάνουν την πέτρα στα νεφρά

Οι συγγραφείς της μελέτης συνιστούν 1.200 mg ασβεστίου ημερησίως για την πρόληψη τόσο των πρώτων όσο και των επαναλαμβανόμενων λίθων στα νεφρά. Παράλληλα, υποστηρίζουν επίσης την αύξηση της κατανάλωσης καλίου.

Πώς θα το πετύχετε αυτό μέσω της διατροφής; Τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, εστιάζοντας σε αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και κάλιο. Ξεκινήστε με τα αγαπημένα σας φρούτα: μπανάνες, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, πεπόνια, ακτινίδια, μούρα, ανανάδες, παπάγια, αβοκάντο και βερίκοκα.

Προσθέστε στο επόμενο γεύμα σας λαχανικά πλούσια σε ασβέστιο και κάλιο: σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, πατάτες, μανιτάρια, αρακά, μπρόκολο, αγγούρια και κολοκυθάκια.