Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας, η κατανάλωση έως και 30 διαφορετικών φυτικών ειδών σε μια εβδομάδα μπορεί να ωφελήσει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου σας. Τρώγοντας περισσότερα φρούτα αυξάνετε τον εβδομαδιαίο αριθμό των φυτικών τροφίμων.

Διατηρήστε εσάς και τα βακτήρια του εντέρου σας ευτυχισμένα. Η ύπαρξη ενός υγιούς εντέρου μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να ωφελήσει ακόμη και την ψυχική υγεία.

Διαβάστε επίσης: Ακτινίδιο: Το φρούτο που μας προστατεύει από την ίωση

Αυτά τα δέκα φρούτα προσφέρουν πληθώρα ωφελειών για την υγεία με κάθε μπουκιά.

1. Βατόμουρα

«Τα βατόμουρα είναι μια διατροφική δύναμη», λέει ο Lon Ben-Asher, M.S., RD, LD/N, διατροφολόγος στο Pritikin Longevity Center. «Περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι φυτοχημικά φλαβονοειδή που τους δίνουν μπλε/μοβ χρώμα και δρουν ως αντιοξειδωτικά που σκοτώνουν τις ελεύθερες ρίζες».

Μαζί με τα αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα, τα βατόμουρα είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ και το μαγγάνιο. Είναι επίσης πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Μειώνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις και βοηθούν στην άμβλυνση της αιχμής της γλυκόζης σε άτομα με συμβιβασμό του σακχάρου στο αίμα.

2. Μήλα

«Τα μήλα έχουν πολλές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος, λόγω των πολυφαινολικών ενώσεων», εξηγεί ο Ben-Asher.

Επιπλέον διαθέτουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην υποστήριξη της γαστρεντερικής υγείας. Παρόλο που αυτές οι ίνες είναι διαφορετικές, τα μήλα περιέχουν και τις δύο, βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι και κορεσμένοι.

3. Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι ευρέως γνωστά για την υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Παρέχουν ένα μοναδικό σύνολο θρεπτικών συστατικών, όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η βιταμίνη C συμβάλλει στη δημιουργία κολλαγόνου, το οποίο καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος και σας διατηρεί νέους. Ο πολτός του πορτοκαλιού έχει επίσης υψηλό αριθμό πολυφαινολών, οι οποίες βοηθούν στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες, σύμφωνα με μελέτη του 2019.

4. Δαμάσκηνα

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν ευεργετική πηγή θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας. Τα δαμάσκηνα είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πέψη χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Η υψηλή τους ποσότητα σε βιταμίνη Κ βοηθά στην ανάπτυξη ορισμένων πρωτεϊνών που απαιτούνται για την πήξη του αίματος και την οικοδόμηση των οστών. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων βοηθά στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της απώλειας οστών.

5. Σμέουρα

Από όλα τα φρούτα, τα σμέουρα είναι γνωστά για τις υψηλότερες ποσότητες φυτικών ινών. Περιέχουν 8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι, δηλαδή το 32% της ημερήσιας αξίας σας. Η λήψη επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών στη διατροφή σας είναι σημαντική για τη διαχείριση του βάρους.

Συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, τη διατήρηση του μικροβιώματος του εντέρου σας υγιούς και στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας σταθερά.

Τα σμέουρα είναι επίσης γνωστό ότι αποτελούν πλούσια πηγή μαγνησίου, γνωστό για τη ρύθμιση πολλών σωματικών λειτουργιών, όπως η σύνθεση πρωτεϊνών, η λειτουργία των μυών και των νεύρων, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

6. Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι εξίσου πλούσια σε φυτικές ίνες με τα σμέουρα. Ωστόσο, τα βατόμουρα είναι γνωστά για το γεγονός ότι αποτελούν πλουσιότερη πηγή αντιοξειδωτικών, μαγγανίου, χαλκού, βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε και βιταμίνης Κ. Παρόμοια με τo μύρτιλο, τα βατόμουρα περιέχουν επίσης ανθοκυανίνες.

7. Μπανάνες

Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Βοηθούν στη διατήρηση της τροφής στο στομάχι σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μειώνουν την πείνα και σας κρατούν χορτάτους, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη διαχείριση του βάρους και στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας.

Είναι πολύ υψηλές σε κάλιο. Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που απαιτείται από τον οργανισμό. Έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τον μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όταν συνδυάζεται με μειωμένη πρόσληψη νατρίου.

8. Ντομάτες

Οι ντομάτες συνήθως συνδέονται με τα λαχανικά. Λόγω του τρόπου με τον οποίο καλλιεργούνται, θεωρούνται φρούτα. Και θα πρέπει σίγουρα να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής σας.

Μαζί με μια έκρηξη σε βιταμίνη Α, οι ντομάτες είναι αποτελούν ισχυρή πηγή λυκοπενίου. Ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

9. Καρπούζι

Μαζί με την υψηλή ποσότητα λυκοπενίου, το καρπούζι θεωρείται ένα από τα πιο ενυδατικά φρούτα. Το 92% του περιέχει νερό. Αυτό από μόνο του είναι ένας πολύ καλός λόγος για να απολαύσετε αυτό το φρούτο, ειδικά κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Το καρπούζι μπορεί να ανακουφίσει τους πονεμένους μύες μετά την άσκηση λόγω της περιεκτικότητάς του σε κάλιο. Παράλληλα, το καρπούζι είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα για την υποστήριξη της υγιούς αρτηριακής πίεσης.

10. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε και Κ, οι οποίες βοηθούν στην υποστήριξη του υγιούς δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και της διαπερατότητας των κυτταρικών μεμβρανών. Έχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, και πολλές βιταμίνες Β που βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και της οφθαλμικής υγείας.

Είναι επίσης εξαιρετικές πηγές υγιεινών, πολυακόρεστων ωμέγα-3 λιπαρών και μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις και βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.