Η φράουλα ανήκει στην οικογένεια των Ροδίδων (Rosaceae) και σήμερα υπάρχουν πάνω από 600 ποικιλίες. Οι φράουλες είναι γλυκά, ελαφρώς πικάντικα μούρα και κατατάσσονται στα δέκα κορυφαία φρούτα και λαχανικά για το αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο.

Το πιο πιθανό είναι ότι κατάγεται από τη Χιλή. Η φράουλα καλλιεργείται σε όλον τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως φτάνοντας τους 220.000 τόνους ετησίως. Ακολουθούν ο Καναδάς, η Ιταλία, η Πολωνία και η Γαλλία.

Διαβάστε επίσης: Πέτρες στα νεφρά: Ποιες τροφές συμβάλλουν στην πρόληψή τους

Στην Ελλάδα γνωρίζουμε και καταναλώνουμε κυρίως την ευρωπαϊκή φράουλα που τη συναντάμε και αυτοφυή σε λοφώδεις, δασώδεις και ημιδασώδεις περιοχές.

Τι μας προσφέρουν 100 γρ. φράουλες

Θερμίδες: 32 kcal

Πρωτεΐνη: 0,7 g

Υδατάνθρακες: 7,8 g

Φυτικές ίνες: 2 g

Ασβέστιο: 16 mg

Σίδηρος: 0,4 mg

Μαγνήσιο: 13 mg

Φώσφορος: 24 mg

Κάλιο: 153 mg

Βιταμίνη C: 60,8 mg

Φυλλικό οξύ: 24 mcg

Βιταμίνη Α: 12 IU

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, κάλιο, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες. Περιέχουν, επίσης, μια σειρά από ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελλαγικό οξύ, η κερσετίνη και η καμπφερόλη. Ολα αυτά έχουν αποδειχθεί ότι έχουν προστατευτικά αποτελέσματα έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου.

Από τι μας προστατεύουν

Οι φράουλες διαθέτουν μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από πολλές ασθένειες.

Από τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Ερευνες έχουν διαπιστώσει ότι η τακτική κατανάλωση ανθοκυανινών, μιας κατηγορίας φλαβονοειδών που βρίσκονται στα μούρα, μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 32% σε νεαρές και μεσήλικες γυναίκες.

Η φλαβονοειδής κερσετίνη (quercetin), που περιέχεται στις φράουλες, είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και να προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούνται από την «κακή» χοληστερόλη (LDL).

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες στις φράουλες μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου εμποδίζοντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και μειώνοντας την πίεση του αίματος μέσω αντιφλεγμονωδών μηχανισμών.

Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φράουλες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης (homocysteine), ενός αμινοξέος στο αίμα που σχετίζεται με την καταστροφή της εσωτερικής επένδυσης των αρτηριών.

Οι φράουλες, επίσης, είναι πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο, συμβάλλουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από την αυξημένη πρόσληψη νατρίου και διάφορους άλλους παράγοντες κινδύνου.

Το κάλιο λειτουργεί ως αγγειοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι μειώνει την υπέρταση και την ακαμψία των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων. Ετσι, μειώνει την αρτηριακή πίεση και διευκολύνει τη ροή του αίματος.

Από την οφθαλμική πίεση

Συμπτώματα κακής υγείας των ματιών μπορεί να είναι οι ξηροί οφθαλμοί, ο εκφυλισμός των οπτικών νεύρων, ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, δυσκολίες στην όραση και αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.

Τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε στη φράουλα, όπως τα φλαβονοειδή, τα φαινολικά φυτοχημικά και το ελλαγικό οξύ, βοηθούν στην αποφυγή αυτών των καταστάσεων σε μεγάλο βαθμό.

Επιπλέον η φράουλα μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση φυσιολογικής οφθαλμικής πίεσης λόγω της περιεκτικότητάς της σε κάλιο.

Από τη δυσκοιλιότητα

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, όπως οι φράουλες, μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το σώμα ενυδατωμένο και οι κινήσεις του εντέρου κανονικές.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες (νερό και φυτικές ίνες) δρουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας καθιστώντας τις φράουλες ένα φυσικό φάρμακο για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τέτοιο θέμα.

Από τον διαβήτη

Οι φράουλες είναι μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, συνδυασμός που βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις.

Οι φράουλες είναι μια έξυπνη επιλογή φρούτου για τους διαβητικούς, καθώς έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (40) από ό,τι πολλά άλλα φρούτα.

Από τις ιώσεις

Οι φράουλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, μιας από τις σημαντικότερες βιταμίνες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι εντυπωσιακό ότι σε 100 γραμμάρια φράουλες (λιγότερο από 1 φλιτζάνι καθαρισμένες φράουλες) περιέχεται πάνω από το 60% της συνολικής ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Πώς να τις επιλέξουμε;

Οσο πιο φρέσκες οι φράουλες που θα αγοράσετε τόσο περισσότερο θα διατηρηθούν και τα θρεπτικά τους συστατικά. Μπορείτε να επιλέγετε τις φράουλες που διατηρούν τα πράσινα φυλλαράκια τους και που δεν είναι χτυπημένες ή σημαδεμένες.

Τι ισχύει για τα φυτοφάρμακα;

Οι φράουλες έχουν ενοχοποιηθεί ουκ ολίγες φορές για την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα. Παρ’ όλα αυτά, όταν τηρούνται οι όροι ασφαλείας και χρησιμοποιούνται σωστά από τους παραγωγούς, η ποσότητα που υπάρχει εν τέλει στο φρούτο δεν είναι επικίνδυνη. Μόνο η έκθεση των καταναλωτών σε μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Η επιλογή του προμηθευτή που εμπιστεύεστε είναι σημαντική, ώστε να γνωρίζετε την προέλευση της φράουλας και τον τρόπο καλλιέργειάς της. Το καλό πλύσιμο με άφθονο νερό βρύσης μπορεί να μειώσει έως και 20% την ποσότητα κάποιων φυτοφαρμάκων από την εξωτερική της φλούδα.

Αφήστε τες μέσα σε ένα μπολ με νερό για περίπου ένα τέταρτο για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Μια εναλλακτική λύση είναι να τις πλύνετε με ξίδι, κάτι που μπορεί να μειώσει έως και 94% την ποσότητα των φυτοφαρμάκων.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Βίκυ Τζελέφα, διαιτολόγο-διατροφολόγο