Υπάρχει πληθώρα πληροφοριών εκεί έξω για όσους από εμάς αναζητούν υγιείς τρόπους για να διατηρήσουμε το μυαλό μας σε εγρήγορση. Aπό την αποφυγή του brain fog μέχρι τη χρήση απλών πρακτικών για την ενίσχυση της μνήμης μας, ο εγκέφαλος μας χρειάζεται «συντήρηση» μεγαλώνοντας.

Εκτός από τη σωματική άσκηση που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας, υπάρχουν επίσης πολλές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου σας. Τα καλύτερα brain foods έχουν τη μέγιστη ποικιλομορφία των φυτικών τροφών, είναι βιολογικές και έχουν τα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου.

Για παράδειγμα, το να συμπεριλαμβάνετε τακτικά στη διατροφή σας μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες, σέλινο, βατόμουρα, μελιτζάνες και σταφύλια, θα σας βοηθήσει να καλύψετε τις ανάγκες σας.

Διαβάστε επίσης: Χοληστερίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά, ενώσεις που δίνουν στα φυτά τα πλούσια χρώματά τους καθώς και τις χαρακτηριστικές γεύσεις και αρώματά τους. Όταν καταναλώνονται μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Τα φλαβονοειδή, μια ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα πολύχρωμα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, έχουν επίσης συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και τη μείωση της γνωστικής φθοράς και της άνοιας.

Επικεντρωθείτε σε ένα ποικιλόμορφο πιάτο με τις 6 «γεύσεις» της ζωής

Για να έχετε τα περισσότερα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου σας από τη διατροφή σας θα πρέπει να επικεντρωθείτε στη διαφοροποίηση των τροφίμων στο πιάτο σας, σύμφωνα με τις 6 «γεύσεις της ζωής».

Αυτές οι τροφές έχουν τον υψηλότερο αριθμό μικροθρεπτικών συστατικών, τα οποία προέρχονται άμεσα από την ενέργεια του ήλιου. Έτσι, όταν τρώτε μια διατροφή που έχει αυτά τα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου και αυτές τις έξι γεύσεις, στην πραγματικότητα χρησιμοποιείτε τη δύναμη της ζωής για να ενισχύσετε την ευημερία σας.

Οι έξι «γεύσεις της ζωής είναι»: γλυκιά, ξινή, αλμυρή, πικρή, πικάντικη και στυφή. Ενώ πιθανώς είστε πιο εξοικειωμένοι με τις γλυκές, ξινές και πικρές γεύσεις, η στυφή είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστεί.

Τα τρόφιμα με στυφή γεύση μπορεί να έχουν μια δροσερή και συνάμα στεγνή ιδιότητα που προκαλεί πρόσκαιρη ξηρότητα στο στόμα ή τα χείλη μας. Σκεφτείτε τον μαϊντανό, τα φασόλια, τον κουρκουμά και τη βανίλια.

Μερικές θρεπτικές τροφές με καθεμία από τις γεύσεις

Φράουλες (γλυκές)

Λεμόνια (ξινά)

Αμύγδαλα (αλμυρά)

Φραγκοστάφυλα (πικρά)

Κρεμμύδια (πικάντικα)

Μπρόκολο (στυφό)

Για έναν εύκολο τρόπο να ενσωματώσετε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας, σκεφτείτε ένα μπολ με φράουλες, μύρτιλλα και κράνμπερι για πρωινό ή απογευματινό σνακ. Και για μεσημεριανό γεύμα ή βραδινό, φτιάξτε μια πολύχρωμη σαλάτα με φυλλώδη χόρτα, αβοκάντο, μπρόκολο, καρότα, την πρωτεΐνη της επιλογής σας και προσθέστε από πάνω λίγο λεμόνι και μερικά αμύγδαλα.