Το καλοκαίρι είναι η εποχή του χρόνου που πολλοί ξεκινούν γυμναστήριο ή περνάνε χρόνο κάνοντας γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους, καθώς ο καιρός ζεσταίνεται.

Πώς θα αποκτήσετε την απαραίτητη δύναμη, αντοχή και αυτοπεποίθηση που αναζητάτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα;

Αν και η αερόβια άσκηση και η φυσική κατάσταση είναι υψίστης σημασίας, η τροφή που τρώμε για να τροφοδοτήσουμε μια τέτοια δραστηριότητα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Διαβάστε επίσης: Λίπος: Ποιο τσάι μπορεί να το «κάψει» όσο κοιμάστε;

Μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην καθημερινή υγεία και λειτουργία, αλλά η πρωτεΐνη είναι το θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των μυών.

Τι είναι η πρωτεΐνη;

Οι πρωτεΐνες είναι πολύπλοκα μόρια που αποτελούνται από μικρότερα δομικά στοιχεία που ονομάζονται αμινοξέα. Όλα μαζί, συνθέτουν ένα μακροθρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την επισκευή των κυττάρων – δουλεύοντας για τη βελτίωση της λειτουργίας, της δομής και της ρύθμισης των οργάνων και των ιστών του σώματός μας.

Η πρωτεΐνη στοχεύει ιδιαίτερα στην αύξηση και ανάπτυξη του μυϊκού ιστού. Τα αμινοξέα είναι το κύριο δομικό στοιχείο των μυών. Βασικά, το πεπτικό μας σύστημα διαχωρίζει τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών που τρώμε και το σώμα μας ανασυνθέτει αυτά τα δομικά στοιχεία σε μυς.

Πώς βοηθούν οι πρωτεΐνες στην ανάπτυξη των μυών;

Η ανάπτυξη αυτή συμβαίνει, εν μέρει, επειδή ο μυϊκός ιστός αποτελείται από πρωτεϊνικές ίνες. Όταν οι πρωτεϊνικές ίνες ολισθαίνουν η μία δίπλα στην άλλη, προκαλούν τη σύσπαση των μυών κάποιου.

Ο λόγος που η κατανάλωση πρωτεϊνών με τα τρόφιμα είναι τόσο σημαντική είναι επειδή η μυϊκή συστολή πάντα καταστρέφει αυτές τις ολισθαίνουσες πρωτεϊνικές ίνες και πρέπει να καταναλώνετε πρωτεΐνες στη διατροφή σας για να τις επιδιορθώσετε και να τις αντικαταστήσετε.

Αυτή η επιδιόρθωση και αντικατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή ανάπτυξη και επέκταση.

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να τρώω για να αποκτήσω μυς;

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση των Διατροφικών Οδηγιών της Αμερικής είναι 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που ζυγίζει 160 κιλά θα πρέπει να τρώει περίπου 57 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα.

Αλλά η ποσότητα αυτή θα πρέπει να είναι υψηλότερη όταν ο στόχος είναι η μυϊκή ανάπτυξη και ανάπτυξη. Πρέπει να καταναλώνουμε περίπου το 10% των θερμίδων μας ως πρωτεΐνη για να διατηρήσουμε τους μυς μας και λίγο περισσότερο από αυτό είναι αρκετό για να αποκτήσουμε μυς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης για την ανάπτυξη των μυών από μια υγιεινή διατροφή, επειδή τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα είναι άφθονα.

Η πρωτεΐνη είναι κοινή στα ζωικά προϊόντα, όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, το κοτόπουλο και τα ψάρια, καθώς και στους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια και τις φακές. Υπάρχει επίσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και τα αυγά.

Μέσω της τακτικής κατανάλωσης τέτοιων τροφών, σχεδόν όλοι παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη για να αποκτήσουν μυς. Ωστόσο, η απλή κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των μυών.

Οι σωματικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στη μυϊκή ανάπτυξη περιλαμβάνουν την προπόνηση με αντιστάσεις, όπως η άρση βαρών καθώς και οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη κίνηση που στοχεύει σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες.

Να θυμάστε, προσθέτουμε μάζα μόνο στους μυς που χρησιμοποιούμε, οπότε το ανέβασμα σκαλοπατιών ή το ποδήλατο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των μηρών μας, αλλά δεν θα κάνει τίποτα για τους μυς στα χέρια μας.

Με άλλα λόγια, η διατροφή μπορεί να μας δώσει πολλές πρωτεΐνες, αλλά αν αποτύχουμε να στοχεύσουμε σε μια ποικιλία μυϊκών ομάδων μέσω κατάλληλων προγραμμάτων προπόνησης είναι δύσκολο να πετύχουμε τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε.