Το καλοκαίρι πέρασε και η επιστροφή στην εργασιακή καθημερινότητα είναι πλέον μια πραγματικότητα. Μια καθημερινότητα που για τους περισσότερους είναι απαιτητική, με πολλές υποχρεώσεις και ανάγκη για σωματική και πνευματική εγρήγορση και αντοχή. Η διατροφή στο χώρο εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που μπορεί να βοηθήσει να είμαστε ακμαίοι και αποδοτικοί. Είναι λοιπόν σημαντικό να φροντίζουμε καθημερινά να έχουμε μαζί μας τα κατάλληλα σνακ, τα οποία θα μας προμηθεύουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε με ένα υγιεινό τρόπο.

Και για να αποφύγετε το εύκολο και γρήγορο φαγητό απ΄ έξω τύπου τυρόπιτας, κρουασάν, έτοιμων σάντουιτς με σως και αλλαντικά κ.α. (τα οποία σημειωτέων θα σας φορτώσουν με πολλές θερμίδες, λιπαρά και αλάτι) χρειάζεται σωστή οργάνωση τόσο το πρωί πριν φύγετε από το σπίτι όσο και στο χώρο εργασίας.

Γευστικές προτάσεις σνακ

Τα ιδανικά μικρογεύματα και snack στη δουλειά θα πρέπει πρώτα από όλα να εμπεριέχουν πηγές υδατανθράκων, για να σας προμηθεύουν με ενέργεια.

Έχετε λοιπόν στην τσάντα σας ένα ταπεράκι όπου θα βάζετε ψωμί ολικής αλέσεως ή υγιεινά crackers (ιδανικά χωρίς ζάχαρη).

Έχετε ένα πακέτο και στο χώρο εργασίας και να τρώτε ένα – δύο ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Μπορείτε να τα συνδυάζετε με ένα γιαούρτι ή με ένα τυράκι που μπορεί να έχετε στο ψυγείο της δουλειάς (εφόσον υπάρχει) ή να παίρνετε μαζί λίγο τυρί ή ένα αυγό βραστό ή ένα γιαούρτι από το σπίτι.

Ο συνδυασμός των σύνθετων υδατανθράκων από τα crackers και της πρωτεΐνης από το αυγό ή το τυρί θα σας βοηθάνε να έχετε ενέργεια, να μην πεινάτε και να έχτε καλύτερη απόδοση με ένα υγιεινό τρόπο.

Παράλληλα, έχετε μαζί σας ένα εύκολο στη μεταφορά φρούτο, όπως ένα μήλο ή μια μπανάνα ή 3 – 4 αποξηραμένα φρούτα, τα οποία επίσης μπορείτε να καταναλώνετε όταν πεινάσετε.

Οργάνωση (και) στην δουλειά

Και για να γίνουμε πιο πρακτικοί όσον αφορά την οργάνωση του φαγητού στη δουλειά :

· Μπορείτε να αφήνετε κάθε εβδομάδα στο ψυγείο της δουλειάς φρούτα, γιαούρτια, τυρί τοστ ή τυράκια σε ατομικές συσκευασίες για να είναι εύκολα και πρακτικά στην κατανάλωση και 2 – 3 αυγά βραστά.

· Έχετε στο συρτάρι σας ή σε ένα ράφι στην κουζίνα (αν υπάρχει στο χώρο εργασίας) ένα πακετάκι crackers. Διατηρούνται χωρίς να χάνουν τη θρεπτικότητα και τη γεύση τους.

· Μεριδοποιήστε 2 – 3 σακουλάκια με ξηρούς καρπούς και βάλτε τα και αυτά μαζί με τα υπόλοιπο snack στο συρτάρι της δουλειάς.

· Βάλτε υπενθυμίσεις στο κινητό σας ανά 2 – 3 ώρες ώστε να εντάξετε προγραμματισμένα μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια του χρόνου στη δουλειά.

Εύκολες, απλές και πρακτικές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να έχετε ενέργεια και απόδοση στη δουλειά με ένα υγιεινό και νόστιμο τρόπο. Γιατί η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο.