Είτε έχουμε γραφτεί ήδη στο γυμναστήριο είτε ετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο, έχουμε σίγουρα κάνει ένα μεγάλο βήμα για να βελτιώσουμε τη φυσική κατάσταση και την υγεία μας. Παρακάτω θα βρούμε όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να ξεκινήσουμε γυμναστική δυναμικά. 

Τι φοράμε 

Μελέτη στο «Journal of Experimental Social Psychology» αποκαλύπτει ότι τα ρούχα επηρεάζουν τη στάση και τη συμπεριφορά μας, επειδή έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Αυτό που φοράμε αλλάζει υποσυνείδητα τον τρόπο που ενεργούμε και μπορεί να μας δώσει την πολύτιμη ώθηση που χρειαζόμαστε για μια πιο δυνατή και αποτελεσματική άσκηση.

Ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο ή το κατάλληλο σορτς ποδηλασίας διευκολύνουν την προπόνηση και επηρεάζουν άμεσα την απόδοσή μας. 

Κάθε πότε αλλάζουμε τα παπούτσια μας 

Καθώς τα αθλητικά μας φθείρονται και χάνουν την ικανότητά τους να απορροφούν τους κραδασμούς, μπορεί να αρχίσουμε να παρατηρούμε δυσφορία σε διάφορα μέρη του σώματός μας, όπως τα γόνατα ή οι γοφοί.  

Ένας καλός τρόπος για να ελέγξουμε τα αθλητικά μας είναι να εξετάσουμε το πέλμα τους. Εάν, κοιτάζοντας το κάτω μέρος του, διαπιστώσουμε ότι είναι φθαρμένο ή έχει αρχίσει να φθείρεται, καταλαβαίνουμε ότι έχει έρθει η στιγμή για ένα νέο ζευγάρι. 

Αδειάζουμε τον σάκο μας μετά το γυμναστήριο 

Μια καλή πρακτική είναι να βάζουμε τα ιδρωμένα ρούχα και παπούτσια σε χωριστές τσάντες ή θήκες μέσα στον σάκο, για να αποφύγουμε τον επιπολασμό μικροβίων. Στη συνέχεια, φροντίζουμε να τον αδειάζουμε μόλις φτάνουμε στο σπίτι, να τον αερίζουμε και να τον πλένουμε τακτικά.

Γενικά, αποφεύγουμε να αφήνουμε τον σάκο στο πάτωμα των αποδυτηρίων και φροντίζουμε να τον κρεμάμε ή να τον βάζουμε στο ντουλαπάκι μας. 

Απαραίτητο το νερό στην άσκηση

Από τον σάκο της γυμναστικής μας δεν θα πρέπει να λείπει το νερό, αφού είναι σημαντικό να είμαστε ενυδατωμένοι πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την προπόνηση.

Το νερό, συν τοις άλλοις, λιπαίνει τις αρθρώσεις, γεγονός που μειώνει την καταπόνησή τους, μας βοηθά να διατηρήσουμε μια φυσιολογική θερμοκρασία σώματος, ενώ παρέχει προστασία στη σπονδυλική στήλη και τους ιστούς μας. Όλα αυτά μας βοηθούν να έχουμε μια καλύτερη και πιο εύκολη προπόνηση, με μειωμένο κίνδυνο τραυματισμού. 

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η ανεπαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα υπερθέρμανσης ή αφυδάτωσης. 

Τι τρώμε πριν και μετά την προπόνηση 

Φροντίζουμε μία με δύο ώρες πριν από την άσκηση να έχουμε ένα ισορροπημένο γεύμα, πλούσιο σε υδατάνθρακες, που αποτελούν το βασικό «καύσιμο» του οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια και, προκειμένου να τη βρει, αξιοποιεί διάφορα θρεπτικά συστατικά που έχουμε προσλάβει από τη διατροφή μας, με κυριότερη πηγή ενέργειας τους υδατάνθρακες.

Μετά τη γυμναστική, χρειαζόμαστε τροφές που θα βοηθήσουν το σώμα μας να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που έχασε και θα ενισχύσουν τη μυϊκή αποκατάσταση. Καλό είναι 30 λεπτά έως δύο ώρες μετά την προπόνηση να καταναλώνουμε ένα γεύμα που να περιέχει υδατάνθρακες και άπαχες πρωτεΐνες.