Η αρχαία πρακτική του tai chi (τάι τσι) έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με την βελτιωμένη ισορροπία, την ενισχυμένη σταθερότητα αλλά και την καλύτερη διάθεση. Τώρα, δύο νέες επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι το συγκεκριμένος είδος άσκησης μπορεί επίσης να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου σε μεγαλύτερους ενήλικες.

Η πρώτη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, αναφέρει ότι εξάσκηση του τάι τσι μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένιση.

Η δεύτερη, στο Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry, έδειξε ότι η εξάσκηση της πρακτικής για παρατεταμένη χρονική περίοδο θα μπορούσε να συμβάλλει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον.

Πώς ευνοεί την μνήμη

Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αργές, ελεγχόμενες κινήσεις του τάι τσι – μια προπόνηση τόσο για το νου όσο και για το σώμα – μπορούν να ωφελήσουν τόσο τη σωματική όσο και τη γνωστική υγεία.

«Για να εκτελέσετε τις κινήσεις της συγκεκριμένης πρακτικής, θα πρέπει να συντονίζεται τόσο η προσοχή σας όσο και το σώμα σας. Πρέπει ουσιαστικά να κάνετε με το σώμα σας αυτό που βλέπετε να κάνει ο εκπαιδευτής» εξηγεί η Δρ Κέρι Γουίντερς-Στόουν, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Knight Cancer Institute στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον.

«Πρόκειται πράγματι για μια γνωστική πρόκληση» συμπληρώνει η ίδια, επισημαίνοντας ότι «είναι μια ενδιαφέρουσα μέθοδος παρέμβασης για τη βελτίωση της γνωστικής υγείας και τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας».

Όπως πολλές άλλες μορφές άσκησης, το τάι τσι μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος, να μειώσει ορισμένες ορμόνες που σχετίζονται με το στρες αλλά και φλεγμονώδεις βιοδείκτες.

Όλα αυτά μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του εγκεφάλου, αναφέρουν οι ερευνητές, τονίζοντας ότι αυτά τα οφέλη μπορεί να συνδεθούν γενικά με κάθε τύπο σωματικής δραστηριότητας.

Γιατί ξεχωρίζει

Το τάι τσι όπως αναφέρουν οι ερευνητές έχει τα δικά του μοναδικά οφέλη. Οι κινήσεις του μπορούν να ενισχύσουν την σταθερότητα, να συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της ισορροπίας και συνολικά να ενισχύσουν το περπάτημα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι κινήσεις απαιτούν από τους ανθρώπους να «κινούνται έξω από το κέντρο βάρους τους», καθώς και να εκτελούν «κινήσεις οκλαδόν» που είναι παρόμοιες με το να σηκώνονται από το κρεβάτι ή την καρέκλα.

Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες μορφές άσκησης χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα, το τάι τσι είναι επίσης μια πνευματική προπόνηση.

Πώς αλλιώς μας ωφελεί

Η πρακτική υπάρχει εδώ και αιώνες και ξεκίνησε ως πολεμική τέχνη στην Κίνα.

Παλαιότερες μελέτες επισημαίνουν ότι μπορεί να βοηθήσει άτομα με οστεοαρθρίτιδα να διαχειριστούν τον χρόνιο πόνο, άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα να βελτιώσουν το εύρος κίνησής τους και άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και γενικά καλύτερη διάθεση.